Fitch відкликало рейтинги двох великих білоруських держбанків через санкції ЄС

Fitch відкликало рейтинги двох великих білоруських держбанків через санкції ЄС

Укрінформ
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відкликало рейтинги двох білоруських держбанків - Білорусбанку і Білінвестбанку через раніше введені Євросоюзом секторальні санкції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс-Захід.

"Fitch відкликало рейтинги обох банків (Білорусбанку і Білінвестбанку - ред.) з причини санкцій і більше не буде надавати рейтинги або аналітичне покриття для цих банків. Fitch перегляне своє рішення в разі скасування санкцій", - йдеться у пресрелізі агентства.

Перед відкликанням рейтингів Fitch підтвердило рейтинги Білорусбанку і Білінвестбанку на рівні "B" з "негативним" прогнозом.

Читайте також: Fitch підвищило прогнози рейтингів Укргазбанку до позитивного

У повідомленні пояснюється, що відкликанню рейтингів двох держбанків передували секторальні санкції ЄС, які були введені 24 червня 2021 року. У санкційному списку згадуються Білорусбанк і Білінвестбанк.

У частині підтвердження рейтингів Fitch відзначає, що влада Білорусі продовжуватиме надавати підтримку цим банкам у разі потреби, "враховуючи контрольний пакет акцій держави, виняткову системну важливість і політичну роль Білорусбанку, а також наявність підтримки, яка надається банкам на сьогоднішній день".

Як повідомляв Укрінформ, верховний представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що скасування санкцій Євросоюзу стане можливим тільки тоді, коли влада Білорусі повністю дотримуватиметься принципів демократії і верховенства права, поважатиме зобов'язання щодо прав людини і припинить всі репресії.

Читайте також: Fitch змінило прогноз рейтингу України на позитивний

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори. Відтоді в країні проходять масові протести проти фальсифікації результатів виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-