Вашингтон визнав: таліби захопили «значну частину» військової техніки, наданої Кабулу

Вашингтон визнав: таліби захопили «значну частину» військової техніки, наданої Кабулу

Укрінформ
Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван визнав, що «значна частина» військової техніки, наданої США афганським силам безпеки, була захоплена талібами.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Салліван сказав журналістам на пресконференції у Білому домі.

«У нас немає повної картини того, куди поділася кожна одиниця оборонної техніки, - зазначив Салліван, - але, безумовно, значна частина потрапила в руки талібів. І, очевидно, у нас немає певності в тому, що вони з готовністю передадуть їх нам».

Зокрема, як зазначається, таліби опублікували фотографії американських військових вертольотів Black Hawk («Чорний яструб»), які США надали афганській армії.

Читайте також: Білий дім: США боротимуться з тероризмом в Афганістані й без військової присутності

«Ці «Чорні яструби» не були передані талібам. Вони були передані афганським національним силам безпеки, аби ті могли захищатися», - сказав Салліван. Він нагадав, що президент Афганістану Ашраф Гані попросив Джо Байдена надати цю техніку під час візиту до Вашингтона.

«У президента США був вибір. Він міг не дати їм вертольоти з огляду на ризик потрапляння їх до рук талібів - або міг дати, сподіваючись, що військові зможуть використовувати їх для захисту своєї країни», - пояснив радник.

Він зауважив, що обидва ці варіанти були пов'язані з ризиком.

Читайте також: Таліби оголосили США «дедлайн» для виведення сил з Афганістану - 11 вересня

«У якийсь момент Сполученим Штатам слід було сказати, що афганський народ повинен сам постояти за себе», - підсумував Салліван.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден заявив, що американські військові не повинні брати участь у війні в Афганістані, якщо збройні сили цієї країни самі не бажають боротися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-