Як нідерландці намагаються подолати липневий антирекорд хвороби

Як нідерландці намагаються подолати липневий антирекорд хвороби

Укрінформ
Швидкі самотести, штраф для мандрівників, Pfizer і Moderna для вагітних

У Нідерландах, щоб зменшити кількість хворих на коронавірус, усім охочим безкоштовно роздаватимуть по два швидких тести. Перевіритися можна самостійно перед контактом з іншими людьми, наприклад, перед виходом на роботу, походом у гості чи візитом до музею.

Також для мандрівників без доказів про повну вакцинацію, негативний тест на коронавірус чи підтвердження, що перехворів на COVID-19, ввели штраф у розмірі 95 євро.

Справа в тому, що кордон Бельгії та Нідерландів можна перетнути не лише на авто чи велосипедом, а навіть пішки. Є навіть міста, де межа між Бельгією та Нідерландами проходить по чиїйсь землі, розділяючи один будинок на дві сторони, по одній на кожну країну. Зокрема, жителі містечка Барле живуть однією ногою в Бельгії, а іншою – в Нідерландах. Тож, похід в аптеку або магазин фактично перетворюється у закордонну подорож. Щоб люди безконтрольно не ганяли з однієї країни в іншу до своїх родичів та друзів, було запроваджено контроль доказів про повну вакцинацію, негативний тест чи підтвердження, що перехворів на коронавірус.

Отже, чи вдалося країні подолати липневий сплеск хворих, і чому попри велику кількість заражень у супермаркетах, музеях та інших людних місцях більшість людей ходять без захисних масок?

САМОТЕСТУВАННЯ НА КОРОНАВІРУС ВДОМА

У Нідерландах усі охочі можуть безкоштовно отримати по два тести на коронавірус. Уряд країни вирішив роздавати тести на COVID-19, щоб кожен міг самостійно пройти перевірку після сплеску захворюваності всередині літа. 10 липня у країні оголосили про понад 10 000 заражень за добу. Такі високі показники востаннє були зафіксовані в грудні минулого року.

Сплеск почався після послаблення обмежень наприкінці червня, коли знову відкрилися клуби та музичні фестивалі – за тиждень кількість хворих зросла у сім разів. Вечірки у клубах та фестивалі одразу знову заборонили.

Із 10 серпня по 1 вересня 2021 року жителі країни отримуватимуть інформаційні листи, у яких роз’яснюються умови, як отримати два безкоштовні тести. У такий спосіб уряд країни закликає бути більш відповідальними та перевіряти себе перш ніж зустрітися з іншими людьми, щоб запобігти поширенню коронавірусу.

«Усі домогосподарства у Нідерландах з вівторка, 10 серпня, отримуватимуть листи, в яких міститься інформація щодо безкоштовного замовлення 2 тестів на коронавірус. Через спеціальний код у листі охочі можуть замовити тести в Інтернеті. Вони будуть доставлені їм додому протягом півтора тижня», – зазначається на урядовому порталі.

Крім того, вкотре наголошується, що обов’язковим для боротьби з коронавірусом залишається дотримання дистанції 1,5 метра, миття рук та, у разі симптомів, звернення до лікаря.

«8 мільйонів господарств отримають лист щодо 2 безкоштовних тестів, щоб мати змогу безпечно зустрітися одне з одним на роботі, в школі чи в іншому місці. Допоможіть запобігти поширенню коронавірусу», – наголосив у своєму твіттері  міністр охорони здоров’я Уго де Йонг.

Заклик до самоперевірки супроводжується широкою кампанією на нідерландському радіо та телебаченні.

Дослідження показують, що хтось може бути зараженим, не маючи яскраво виражених симптомів. І навіть вакциновані люди, у рідкісних випадках, можуть становити небезпеку та заразити інших.

«Я сподіваюся, що найближчим часом багато людей проводитимуть самотестування перед зустріччю з іншими людьми. Наприклад, перед тим, як піти до школи чи на роботу, або побачитись із рідними чи друзями», – зазначив міністр охорони здоров’я Уго де Йонг.

Він також підкреслив, що самотестування не вимагає великих зусиль.

Безкоштовні тести на коронавірус роздаватимуть і всім подорожуючим, які повертаються у Нідерланди в усіх аеропортах країни.

Самотестування не є настільки надійним як ПЦР-тест. Тож процедура не може замінити ПЦР-тест і не підходить для невакцинованих мандрівників та у разі скарг на погане самопочуття. І хоча від щеплених подорожуючих не вимагають документу про тестування на коронавірус, усім, хто повертається з-за кордону, вакциновані вони чи ні, радять пройти самотестування на 2-й та 5-й дні після прибуття у Нідерланди, а надто мандрівникам, які були щеплені лише однією дозою.

Швидкі тести на коронавірус також можна придбати в аптеці. Їхня вартість 8,99 євро. Результат готовий вже за 15 хвилин. В упаковці ватна паличка, з допомогою якої береться проба, спеціальний розчин та інструкція.

Також детальну відеоінструкцію можна знайти в інтернеті.

Фармацевти кажуть, що за останні кілька тижнів попит на такі тести дуже виріс. Особливо серед людей, які хочуть відвідати своїх літніх батьків.

У разі позитивного результату самодіагностики, треба повторно зробити тест, але вже у спеціально створених по всій країні центрах. Варто зазначити, що за наявності симптомів чи підозри на коронавірус, тести у спеціальних центрах у Нідерландах також безкоштовні.

В середньому кожен п’ятий самотест дає хибний негативний результат. Тож навіть якщо симптоми відсутні, але був контакт із хворим, варто пройти ПЦР-тест.

ШТРАФ 95 ЄВРО ДЛЯ МАНДРІВНИКІВ З КРАЇН «ЖОВТОЇ ЗОНИ»

Крім того, з 8 серпня у Нідерландах мандрівники віком від 12 років, які приїжджають з країн, що входять до переліку «жовтої» зони, повинні мати при собі підтвердження про вакцинацію, довідку, що вони перехворіли, чи негативний результат тесту на коронавірус.

ПЦР-тест має бути зроблений максимум за 48 годин, тест на антиген – за 24 години.

Мандрівників, які не матимуть при собі відповідного документа під час перевірки, будуть штрафувати на 95 євро. Нідерланди залучили додаткових людей для прикордонного контролю, мобільні групи працюють вибірково. Нові правила в’їзду до країни застосовуються до всіх видів транспорту, навіть під час подорожі автомобілем.

На східному кордоні мандрівників не перевірятимуть. Це пояснюється тим, що зони ризику знаходяться переважно у Південній Європі.

Національний інститут охорони здоров'я Нідерландів (RIVM) наголошує, що минулого тижня до Нідерландів повернулися сотні заражених коронавірусом відпочивальників. Зазначається, що майже 12 відсотків заразилися під час подорожі до іншої країни чи відпустки. Ця кількість неухильно зростає. Минулого тижня було зафіксовано 10 відсотків, а тижнем раніше - 8 відсотків. Переважна більшість хворих перебувала в Греції, Іспанії, Франції, Хорватії, Італії та Німеччині. Також близько 55 відсотків людей захворіли, перебуваючи вдома, заразившись коронавірусом від рідних чи відвідувачів.

У МАГАЗИН БЕЗ МАСКИ, «НЕВІРУЮЧІ», НЕБЕЗПЕКА «ДЕЛЬТИ» ДЛЯ ВАГІТНИХ

Більшість людей у Нідерландах вакцинуються. Наразі у країні продовжує зростати явка охочих щепитися у віці від 12 до 17-років. За даними Національного інституту охорони здоров'я Нідерландів (RIVM), із цієї групи минулого тижня 43% вже отримали першу дозу вакцини. Наразі повністю вакциновано 71% людей після 18 років, 84% людей старших за 51 рік, 91% людей у віці від 76 до 80 років.

У людних місцях, зокрема, супермаркеті більшість людей можна зустріти без захисної маски на обличчі.

«Я вакцинувався. Тож, почуваюся у безпеці», – сказав мені у магазині Хенк, який був без маски.

Однак медики наголошують, що вакциновані люди, які не мають симптомів, можуть також становити небезпеку для інших.

Водночас є й ті, хто не вірить у небезпеку коронавірусу, і вважають, що це лише застуда, якої не варто боятися. Так у виданні De volkskrant вийшла стаття про нідерландця, який не вірив у вакцинацію та коронавірус, аж поки сам важко не захворів.

43-річний нідерландець Джефферсон ван дер Хейден, попри вмовляння дружини, відмовився від вакцинації. У чоловіка діагностували штам коронавіруса "Дельта". Він ігнорував заклики зробити щеплення, аж поки з лихоманкою та пневмонією у важкому стані не був госпіталізований до лікарні у Роттердамі. Йому пощастило, він одужав і тепер закликає рідних та друзів вакцинуватися.

Джефферсон ван дер Хейден / Фото: Guus Dubbelman / de Volkskrant
Джефферсон ван дер Хейден / Фото: Guus Dubbelman / de Volkskrant

«Мої очі відкрилися. Мене врятували медики, мені дуже пощастило… Я не хочу нікому нав'язувати вакцинацію, але люди повинні почути мою історію та зробити висновки», – наголосив Джефферсон ван дер Хейден.

У статті також зазначається, що переважна більшість хворих на коронавірус, які потрапили до лікарні, були не вакциновані. Лікарі закликають ігнорувати фейки та дезінформацію, натомість почути історії тих, хто шкодує про свою відмову від вакцинації та не дотримувався запроваджених правил через коронавірус.

Медики наголошують, що штам «Дельта» найбільш небезпечний для вагітних жінок.

Так у нідерландському місті Утрехт, як зазначили фахівці, серед вагітних жінок, яких за останні тижні було госпіталізовано, значно побільшало хворих на коронавірус. Вони не були щеплені та дуже важко хворіють.

«Ці жінки не вакциновані, а також не мають яких-небудь інших захворювань. Однак вони важко хворіють (ред. – на коронавірус)», – цитує видання AD професора акушерства в місті Утрехт Кітті Блуменкамп.

Вона додала, що розуміє страх вагітних жінок щодо вакцинації.

«На мою думку, жінки повинні самі вирішувати, хочуть вони вакцинуватися чи ні, але вони повинні бути добре поінформовані та знати, які наслідки відмови від вакцинації. Щодо вакцини, ми знаємо, що вона ефективна та безпечна», – наголосила професорка.

З травня всім вагітним нідерландським жінкам рекомендується робити щеплення. Вакцини Pfizer та Moderna були визнані безпечними та ефективними для вагітних жінок та дітей.

Кількість позитивних тестів у Нідерландах на коронавірус знову почала зменшуватися. Після запровадження посилених протиепідемічних заходів країні вдалося подолати липневий стрибок та повернутися до колишнього рівня. Згідно з даними Національного інституту охорони здоров'я Нідерландів (RIVM), за останній тиждень кількість позитивних тестів впала на 14,1% та становила трохи більше 18 000, тоді як тижнем раніше понад 21 000. 

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора та ANP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-