США запроваджують нові санкції проти режиму Лукашенка

США запроваджують нові санкції проти режиму Лукашенка

Укрінформ
Президент США Джо Байден у понеділок підписав указ про запровадження нових санкцій, спрямованих проти режиму Олександра Лукашенка у Білорусі.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Указ покликаний покарати білоруського очільника та його режим за тривалий наступ на демократичні прагнення і права людини білоруського народу, транснаціональні репресії і зловживання, посягання на міжнародні норми і корупцію, повідомили у пресслужбі Білого дому. 

«Шкідлива діяльність і давні зловживання білоруського режиму, спрямовані на придушення демократії та реалізацію прав людини й основних свобод у Білорусі… становлять незвичайну і надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Сполучених Штатів» - зазначаться в указі

Читайте також: Британія оголосила нові санкції проти Білорусі

Ідеться, зокрема, про «незаконну і репресивну діяльність, пов'язану з фальсифікацією президентських виборів у Білорусі 9 серпня 2020 року та їхні наслідки, такі як ліквідація політичної опозиції і організацій громадянського суспільства, а також порушення порядку й загроза міжнародним цивільним повітряним перевезенням».

Санкції стосуватимуться, зокрема, ВАТ «Білоруськалій», яке є одним з найбільших державних підприємств Білорусі, одним із найбільших у світі виробників калію і джерелом «незаконного багатства для режиму».

Під санкції також потрапляє Національний олімпійський комітет Білорусі, який звинувачується у сприянні відмиванню грошей, ухиленні від санкцій, обході візових заборон і який «нездатний захистити білоруських спортсменів від політичної дискримінації і репресій».

Читайте також: До річниці початку масових протестів у Білорусі в світі пройшли акції солідарності

Санкційні заходи вживаються проти відомих бізнесменів, що підтримують режим Лукашенка, а також п'ятнадцяти компаній, з якими вони пов'язані, - зокрема КБ «Абсолютбанк», організацій, які працюють у тютюновому, будівельному, енергетичному й транспортному секторах економіки Білорусі.

Наголошується, що ці кроки США роблять спільно з Великобританією і Канадою, а також із заходами ЄС від 24 червня.

Президент США Джо Байден, коментуючи запровадження секторальних та персональних санкцій, заявив, що обов’язок кожного, кому небайдужі демократичні цінності, виступити проти гноблення, до якого вдається режим Лукашенка у Білорусі.

«Усі, кому небайдужі права людини, вільні і чесні вибори, свобода слова, зобов'язані виступити проти цього гноблення. Сполучені Штати продовжуватимуть відстоювати права людини і свободу слова, притягнувши режим Лукашенка до відповідальності, спільно з нашими союзниками і партнерами» - зазначив президент .

Він нагадав, що в цей день, рік тому, народ Білорусі спробував висловити свою думку й визначити своє майбутнє через найголовніший демократичний спосіб - вибори. За словами Байдена, замість того, щоб поважати явну волю білоруського народу, режим Лукашенка здійснив фальсифікацію виборів, за якою послідувала жорстока кампанія репресій, спрямована на придушення інакомислення.

Раніше Укрінформ повідомляв про план Білого дому оголосити в понеділок секторальні та персональні санкції щодо Білорусі, приурочені до річниці президентських виборів у тій країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-