У Венеції затопило площу святого Марка

У Венеції затопило площу святого Марка

Відео
Укрінформ
Площу святого Марка в італійській Венеції накрила нетипова для літнього періоду «висока вода», яка подекуди спричиняла затоплення до метра глибиною.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що в ніч на понеділок туристам довелося бродити центральною локацією італійського міста майже по коліна у воді.

Зазвичай «висока вода» ("acqua alta") трапляється у Венеції восени та зимою, зокрема, повені в листопаді 2019 року спричинили місту збитки на мільйони євро.

Читайте також: Зливи у Китаї спричинили багатомільйонні збитки

Повені накривають Венецію через низку кліматичних факторів, зокрема, глобальне підвищення рівня моря, нетипово високі припливи та осідання ґрунту, що призвело до опускання висоти землі в місті.

Раніше повідомлялося, що вчені з Італії та Швейцарії спрогнозували, що до 2100 року відносний рівень Венеції знизиться на 17-53 сантиметри (висота землі в центрі міста в середньому на 90 сантиметрів вище за рівень води). Це призведе до того, що висока вода (aqua alta) в місті спостерігатиметься набагато частіше: не чотири рази на рік, як зараз, а від 20 до 250 разів щороку.

Читайте також: Потужна злива затопила вулиці кількох міст у Швеції

За останнє століття Венеція була затоплена на 25 сантиметрів. З них приблизно за 15 сантиметрів відповідає опускання внаслідок виснаження ґрунтових вод і ще 10 сантиметрів пояснюються підвищенням рівня моря. Для боротьби із затопленням міста влада побудувала греблі, які активує в разі загрози води висотою вище 130 см.

Фото: La Repubblica

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-