Країни G7 звинуватили Іран у нападі на танкер Mercer Street

Країни G7 звинуватили Іран у нападі на танкер Mercer Street

Укрінформ
Міністри закордонних справ G7 - Німеччини, Франції, Італії, Японії, Канади, Великої Британії і США - та верховний представник Європейського Союзу переконані, що за нападом на танкер Mercer Street поблизу Омана, внаслідок чого загинули двоє осіб, стоїть Іран.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів, розміщеній, зокрема, на сайті МЗС Німеччини, повідомляє Укрінформ.

«Ми засуджуємо незаконний напад на торгове судно (Mercer Street) біля узбережжя Омана 29 липня, в результаті якого загинули громадянин Великої Британії та Румунії. Це навмисна і цілеспрямована атака, яка є явним порушенням міжнародного права. Усі наявні докази однозначно вказують на Іран», - підкреслюється у заяві.

Її підписанти наголошують, що для цієї атаки немає виправдання.

Міністри зазначили, що одностайно підтримують безпеку на морі та захист комерційного судноплавства. Вони підкреслили, що кораблі повинні мати можливість безкоштовного проходу відповідно до міжнародного права.

Читайте також: Блінкен обіцяє «колективну відповідь» Ірану за напад на танкер Mercer Street

«Ми продовжуватимемо робити все можливе, щоб захистити судноплавство, яке має важливе значення для світової економіки, щоб воно могло відбуватися вільно і без загрози насильства», - заявили топдипломати групи G7.

Міністри закликали Іран припинити будь-яку діяльність, що суперечить відповідним резолюціям Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй, і відігравати конструктивну роль у сприянні миру та безпеці в регіоні.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч з 29 на 30 липня в Аравійському морі поблизу берегів Оману танкер-хімовоз Mercer Street зазнав нападу з безпілотника, внаслідок чого загинули британський охоронець та член екіпажу з Румунії.

Танкер Mercer Street належить японській компанії та ходить під ліберійським прапором, але керує ним ізраїльська компанія Zodiac Maritime.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-