Тихановська про ситуацію з білоруською легкоатлеткою: Лукашенко розпочав міжнародний терор

Тихановська про ситуацію з білоруською легкоатлеткою: Лукашенко розпочав міжнародний терор

Укрінформ
Христина Тимановська - доказ того, що будь-який білоруський спортсмен, відправлений на Олімпіаду, може стати заручником, якщо знайде в собі сміливість заговорити.

Про це йдеться в заяві обраної глави білоруської держави Світлани Тихановської, передає Укрінформ.

За її словами, ситуація з Тимановською - ще один доказ того, що будь-який білоруський спортсмен, відправлений на Олімпіаду, може стати заручником, якщо знайде в собі сміливість заговорити. Жоден білорус, який залишив межі Білорусі, не знаходиться в безпеці, тому що його можуть спробувати викрасти, як Христину Тимановську або Романа Протасевича.

Читайте також: Білорусь силою хоче вивезти спортсменку з Олімпіади, вона проситиме політпритулок

"Ситуація з Христиною сталася, коли моя команда поверталася з візиту у США. І я дякую НАУ (Національному антикризовому управлінню - ред.), Білоруському фонду спортивної солідарності та білоруській діаспорі за швидку, скоординовану роботу, яка допомогла захистити спортсменку від насильницької депортації до в'язниці. Я дякую МОК і владі Японії за оперативну реакцію, а також Чехію, Словенію і Польщу за пропозицію притулку для Христини", - йдеться у заяві.

Читайте також: Чехія запропонувала білоруській легкоатлетці міжнародний захист на своїй території

Тихановська запевнила, що її команда продовжить роботу над тим, аби олімпійський комітет забезпечив безпеку всім білоруським спортсменам, позаяк будь-якої миті режим може почати проти них чергові репресії.

"Ми закликаємо виконком Міжнародного олімпійського комітету провести розгляд і розслідування стосовно керівного складу НОК (Білорусі - ред.). А чиновників, що приймали ці рішення (включно із начальником відділу міжнародних відносин НОК Білорусі Василем Юрчиком і замдиректора з легкої атлетики Артуром Шумаком), відсторонити відповідно до правила 23 Олімпійської Хартії", - наголосила опозиціонер.

Вона також обіцяла посприяти, аби причетних до спроби викрадення Тимановської внесли до санкційних списків, а також посилити санкції ЄС і США проти режиму (Лукашенка - ред.), його гаманців, і всіх, хто підтримує режим.

Читайте також: Легкоатлетка Тимановська пояснила, чому боїться повертатися до Білорусі

Раніше стало відомо, що Христину Тимановську, яка 2 серпня мала взяти участь у кваліфікаційному забігу на 200 метрів у Токіо, намагалися відвезти до Білорусі проти її волі.

Напередодні спортсменка різко розкритикувала білоруське спортивне начальство, яке поставило її брати участь в естафеті 4 по 400 метрів без її відома. Легкоатлетку терміново відвезли з речами в аеропорт, однак там Тимановська заявила, що боїться повертатися додому, оскільки її можуть посадити у тюрму. Вона заявила про намір звертатися за політичним притулком у посольство Австрії в Токіо.

Австрійська влада поки ніяк не відреагувала на намір білоруської спортсменки.

За повідомленнями ЗМІ, наразі Тимановська все ще знаходиться у відділені поліції в аеропорту Токіо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-