Чехія запропонувала білоруській легкоатлетці міжнародний захист на своїй території

Чехія запропонувала білоруській легкоатлетці міжнародний захист на своїй території

Укрінформ
Чехія заявила, що готова надати притулок білоруській легкоатлетці Христині Тимановській та взяти її під міжнародний захист.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на "Радіо Свобода".

Міністр закордонних справ країни Якуб Кулганек після консультацій із прем’єр-міністром Андреєм Бабішем та міністром внутрішніх справ Яном Гамачеком заявив, що Чехія готова надати візову підтримку та міжнародний захист Тимановській у Чехії.

"Вважаю ситуацію навколо білоруської спринтерки Христини Тимановської скандальною. Чехія готова їй допомогти", - написав міністр.

За його словами, чеська сторона пропонує Тимановській візу для в’їзду на територію Чехії, де вона вже зможе звернутися за міжнародним захистом.

"Наше посольство у Токіо також готове допомогти", - заявив Кулганек.

Раніше стало відомо, що Христину Тимановську, яка 2 серпня мала взяти участь у кваліфікаційному забігу на 200 метрів у Токіо, намагалися відвезти до Білорусі проти її волі.

Напередодні спортсменка різко розкритикувала білоруське спортивне начальство, яке поставило її брати участь в естафеті 4 по 400 метрів без її відома. Легкоатлетку терміново відвезли з речами в аеропорт, однак там Тимановська заявила, що боїться повертатися додому, оскільки її можуть посадити у тюрму. Вона заявила про намір звертатися за політичним притулком у посольство Австрії в Токіо.

Австрійська влада поки ніяк не відреагувала на намір білоруської спортсменки.

За повідомленнями ЗМІ, наразі Тимановська все ще знаходиться у відділені поліції в аеропорту Токіо.

Читайте також: Влада Білорусі судитиме Колесникову в закритому режимі

Білоруський НОК назвав свою причину її відсторонення від участі в Олімпіаді в Токіо - нібито, зняли спортсменку «у зв'язку з емоційно-психологічним станом». «Це неправда, мене не оглядали лікарі», - заявила Тимановська.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Багато білоруських спортсменів брали участь у протестах. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Фото: Фонд спортивной солидарности/BSSF

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-