Неядерні держави закликали ліквідувати ядерну зброю

Неядерні держави закликали ліквідувати ядерну зброю

Укрінформ
Країни, що входять до Стокгольмської ініціативи з ядерного роззброєння, закликали світові держави зробити конкретні кроки щодо ліквідації ядерної зброї.

Таку заяву зроблено у Мадриді на четвертому засіданні міністрів у межах цієї ініціативи, передає Укрінформ з посиланням на The Canberra Times.

Як зазначається, 16 неядерних країн закликали всі дев’ять ядерних держав «сприяти роззброєнню шляхом вжиття значущих заходів» для виконання своїх зобов’язань за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

«Повернення до ядерного роззброєння можливе. Але, перш за все, воно також критично необхідне», – заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.

У контексті червневої зустрічі президентів США та Росії Маас сказав, що зараз «сприятливий момент запропонувати цілком конкретні заходи».

Читайте також: Росія розмістила в окупованому Криму потенційні носії ядерної зброї - Джапарова

Стокгольмська ініціатива об’єднує 16 країн, які не мають ядерної зброї. Окрім Німеччини до групи також входять Аргентина, Канада, Ефіопія, Фінляндія, Індонезія, Японія, Йорданія, Казахстан, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Південна Корея, Іспанія, Швеція та Швейцарія.

Серед дев’яти держав, про які відомо або вважається, що вони мають ядерне озброєння, – США, Росія, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль та Північна Корея. На початку 2021 року вони мали 13 080 одиниць ядерної зброї.

Читайте також: Китай будує понад 100 пускових шахт для ядерних ракет - ЗМІ

На початку цього року США та Росія домовилися продовжили дію Договору про обмеження ядерної зброї СНВ-3 (відомий також як «Новий СТАРТ») на п’ять років. Термін дії угоди мав закінчитися цього року.

Фото: depositphotos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-