З Білорусі виїхав політв'язень, на якого завели дві кримінальні справи

З Білорусі виїхав політв'язень, на якого завели дві кримінальні справи

Укрінформ
Визнаний політв'язнем у Білорусі Андрій Шарендо, на якого завели дві кримінальні справи, виїхав з країни.

Про це повідомляє на Телеграм-каналі правозахисний центр «Весна», передає Укрінформ.

Як наголошується, в суді Московського району Бреста 28 червня мав розпочатися процес над громадським активістом і політв'язням Андрієм Шарендо, який 31 травня був поміщений під домашній арешт. Але в суд він так і не з'явився, тому суддя оголосила Шарендо в розшук. Водночас правозахисникам стало відомо, що Андрій Шарендо залишив Білорусь.

Проти нього порушено дві кримінальні справи: за ст. 361 КК ( «Заклики до дій, що завдають шкоди національній безпеці») і за ст. 368 КК ( «Образа президента").

Дружину Андрія Шарендо Поліну Шарендо-Панасюк 9 червня засудили до 2 років колонії загального режиму. Її обвинувачували за трьома статтями Кримінального кодексу: «Образа президента» (ст. 368), «Образа представника влади» (ст. 369) і «Насильство або загроза застосування насильства по відношенню до працівника органів внутрішніх справ» (ст. 364). Правозахисники визнали її політв'язнем.

Читайте також: Кулеба — про Білорусь: Можна вийти зі «Східного партнерства», але не можна змінити географію

Як повідомлялося, після президентських виборів 9 серпня 2020 р. переможцем яких було оголошено Олександра Лукашенка, в Мінську та інших містах Білорусі почалися масові акції протесту. Вони жорстко придушуються.

За даними правозахисного центру "Весна", станом на 2 липня в Білорусі політичними в'язнями визнано 529 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-