ВООЗ: У бідних країн закінчуються COVID-вакцини

ВООЗ: У бідних країн закінчуються COVID-вакцини

Укрінформ
Велика кількість бідних країн, які отримують ковід-вакцини за програмою COVAX, не мають достатньої кількості доз, заявила Всесвітня організація охорони здоров'я.

Як передає Укрінформ з посиланням на ВВС, старший радник ВООЗ Брюс Ейлвард зазначив у понеділок на брифінгу в Женеві, що в рамках цього механізму в 131 країну поставлено 90 мільйонів доз. Однак цього недостатньо для захисту населення від вірусу, який все ще поширюється по всьому світу.

Програму COVAX, за якою багатші країни допомагають біднішим, запущено торік для забезпечення доступності вакцин в усьому світі. Під керівництвом ВООЗ та інших міжнародних організацій через COVAX планувалося поставити 2 млрд доз по всьому світу до кінця 2021 року, аби у бідніших країнах була можливість вакцинувати не менш як 20% населення.

Читайте також: США назвали країни, куди відправлять 55 мільйонів доз COVID-вакцин, Україна - у списку

Однак на заваді виконанню програми стали затримки з виробництвом та перебої з поставками, що призвело до дефіциту вакцин у країнах, цілковито залежних від COVAX. Це, зокрема, Уганда, Зімбабве, Бангладеш, Тринідад і Тобаго.

Ейлвард визнав масштаби нестачі вакцин. З 80 країн із низьким рівнем доходу, що беруть участь у програмі COVAX, «принаймні, половина не має достатньої кількості вакцин, - сказав він. – Більш як половина країн уже вичерпали запаси й вимагають додаткових доз. Але насправді, ймовірно, цей показник значно вищий».

Водночас у понеділок адміністрація президента США оголосила, що планує пожертвувати 55 млн доз вакцин бідним країнам. З них 41 млн буде розподілено через COVAX, решта 14 млн – передано країнам, які вважаються пріоритетними.

Читайте також: В Україні достатньо COVID-вакцин, треба відкривати нові центри для щеплень - Шмигаль

Ці вакцини не включені до тих 500 мільйонів доз, які Байден пообіцяв передати через COVAX на саміті G7. Загалом Велика сімка зобов'язалася надати бідним країнам мільярд вакцин протягом цього року.

Проте передача вакцин може зіткнутися з логістичними проблемами, і перш ніж пандемію буде подолано, пройдуть місці або й роки.

Читайте також: Канада подвоїть свій внесок до ініціативи COVAX

У понеділок речниця Білого дому Джен Псакі зазначила: «Найбільшою проблемою ми вважаємо не постачання, у нас доз достатньо, щоб поділитися ними з усім світом, але це дуже складне логістичне завдання».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-