Викрадені або отримані як воєнні трофеї: Бельгія поверне до Африки твори мистецтва

Викрадені або отримані як воєнні трофеї: Бельгія поверне до Африки твори мистецтва

Фото
Укрінформ
Бельгійський Музей Африки у місті Тервюрен (Tervuren), який має велику колекцію історичних артефактів, пов’язаних із колоніальним минулим країни, поверне частину експонатів уряду Конго, звідки ці предмети були вивезені незаконно або захоплені силоміць.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у бельгійському виданні «The Brussels Times».

«Музей Африки в Тервюрені погодився повернути до Конго об’єкти мистецтва, які були отримані незаконно. Відповідно до угоди між урядами країн, всі предмети, що були незаконно доставлені в Бельгію у період між 1885 та 1960 роками, мають бути на законних підставах передані Конго. Під це визначення підпадають всі предмети, що були викрадені, захоплені силою або отримані як воєнні трофеї», - йдеться у повідомленні.

Об’єкти культурної спадщини, що передаватимуться з бельгійського музею до Конго, увійдуть в число експонатів національного історичного музею в столиці країни – Кіншасі. Як зазначається, міжурядове рішення не передбачає негайного та одночасного передання всіх об’єктів, вони передаватимуться поступово, із дотриманням правил їх збереження і безпеки.

«Ми маємо позбавитися будь-якого символізму у цьому сенсі. Ці речі нам не належать, все, крапка. Незалежно від того, чи є у Конго можливості зберегти цю спадщину, це жодним чином не впливає на питання власності на ці предмети», - наводить видання слова федерального держсекретаря з питань наукової політики Томаса Дерміна (Thomas Dermine).

До переліку предметів, що були отримані незаконно, включені 883 предмети культурної спадщини, що складає близько 1 відсотка усього каталогу експонатів Музею Африки в Тервюрені. При цьому доведено, що близько 58 відсотків колекції – 50 000 експонатів - були отримані законним шляхом, тобто придбані або передані у спадщину. Походження ще 40 відсотків колекції – близько 35 000 експонатів, не є очевидним. Для встановлення законності їх походження буде створений спеціальний урядовий комітет із залученням представників Конго.

При цьому уряд Бельгії не виключає можливого розширення визначення «отримані незаконно» щодо експонатів музею та можливості повернення певної їх частини до інших африканських країн, таких як Руанда і Бурунді.

До предметів, що передаватимуться, будуть включатися також фізичні залишки конголезців, які все ще знаходяться у Брюссельському музеї природних наук, включаючи череп Лусінга Іва Нг’омбе, лідера одного з регионов Конго, який був викрадений та обезголовлений колоніальним генералом Емілем Стормом у 1884 році.

Фігури, розграбовані генералом Емілем Стормсом, фото: KMMA
Фігури, розграбовані генералом Емілем Стормсом, фото: KMMA

Як повідомлялося, минулого року після загибелі у США афроамериканця Джорджа Флойда в Бельгії відбулася хвиля антирасистських протестів, які включали акти вандалізму щодо пам’ятників королю Леопольду ІІ в Брюсселі, Антверпені та в інших бельгійських містах. Зокрема, дві статуї колишнього бельгійського монарха були зіпсовані у Музеї Африки в місті Тервюрен.

Читайте також: Картину, яка може бути загубленим шедевром Караваджо, мало не продали за €1500

У бельгійському суспільстві триває дискусія, що далі робити з такими пам’ятниками. Одна із пропозицій передбачає їх перевезення до Музею історії та демонстрації в експозиції, що присвячена періоду колоніалізму.

Король Леопольд ІІ вступив на бельгійський престол у 1865 році. Він відомий своїми діями із захоплення та експлуатації людей і ресурсів вздовж басейну африканської річки Конго. При цьому колоніальна влада вкрай жорстоко поводилася із місцевим населенням. За даними різних історичних джерел, внаслідок такої «політики» загинули від 1 млн до 10 мільйонів корінних жителів регіону.

Фото: EmDee/Wikimedia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-