Нью-Йорк відзначив День звільнення від рабства концертом та гуляннями

Нью-Йорк відзначив День звільнення від рабства концертом та гуляннями

Фото
Укрінформ
У Нью-Йорку 19 червня відбулися святкові заходи, присвячені Дню звільнення від рабства, який цього року в США вперше відзначається на федеральному рівні.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

У святкуванні в центрі міста взяли участь десятки тисяч людей. На Тайм-Сквер відбувся концерт місцевих зірок. А у Брукліні відкрили статую Джорджа Флойда – афроамериканця, який торік загинув у Міннеаполісі від рук поліцейського.

Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо оголосив, що на честь свята (його тут називають Juneteenth) 11 пам’яток, у тому числі Всесвітній торговельний центр, буде підсвічено кольорами прапора, який символізує цей день, - червоним, чорним і зеленим.

День звільнення від рабства у Нью-Йорку / Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

«Нью-Йорк пишається тим, що приєднався до всієї країни під час першого загальнонаціонального святкування визволення поневолених афроамериканців», - наголосив Куомо.

Кореспондент Укрінформу поцікавився у людей на Тайм-Сквер, що для них особисто означає цей день.

«Це свято мало бути узаконене давно, - сказала Лі Мей, яка спеціально приїхала з іншого міста на народні гуляння. - Я дуже рада, що його нарешті відзначаємо по всій Америці, я підтримую Нью-Йорк у цьому».

Жителька міста Кіа Джефферсон поділилася: «Це свято дуже багато означає для нас, я прийшла сюди з двома подругами, щоб разом погуляти й відчути загальну радість».

Читайте також: Байден планує зробити день скасування рабства в США державним святом

Пара Моріо Гайнс та Боббі Волкер вважають звільнення від рабства надзвичайно важливою подією в історії США. «Це важливо для мене особисто, - сказав Моріо, - бо йдеться про звільнення моїх пращурів… Вони завжди мріяли про свободу, і нарешті вони стали вільними, а ми сьогодні святкуємо цей день».

Джаніна Бернетт називає нове свято «дуже важливим», бо воно «дає можливість згадати про звільнення від рабства». «Сьогодні ми згадуємо і нібито цим самим ще раз звільняємося від рабства», - зауважила вона.

Читайте також: Американці вперше відзначають національне свято - День звільнення від рабства

Як повідомляв Укрінформ, Джо Байден підписав закон, відповідно до якого 19 червня, оголошено федеральним святом, що знаменує завершення епохи рабства у США.

Цього дня 1865 року генерал війська Конфедерації Гордон Грейнджер оголосив у Техасі наказ про те, що всі тамтешні раби стають вільними. Прокламацію, яка офіційно заборонила рабство, президент Авраам Лінкольн підписав ще за два з половиною роки до того.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-