Американці вперше відзначають національне свято - День звільнення від рабства

Американці вперше відзначають національне свято - День звільнення від рабства

Укрінформ
19 червня американці вперше на федеральному рівні відзначають День звільнення від рабства.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, президент Джо Байден у четвер підписав закон про День національної незалежності 19 червня, відповідно до якого цей день оголошено федеральним святом, що знаменує завершення епохи рабства у США.

Законопроєкт був одностайно ухвалений Сенатом, у Палаті представників проти нього проголосували 14 республіканців.

За словами президента, День допоможе подолати багатовікове розділення, встановити расову справедливість. «Великі нації не ігнорують свої найболючіші моменти, вони приймають їх. Згадуючи ті моменти, ми починаємо зцілюватися і ставати сильнішими», - сказав Байден.

Читайте також: Афроамериканка, яка врятувала з рабства 70 людей, замінить Джексона на банкноті в $20

Цього дня 1865 року генерал війська Конфедерації Гордон Грейнджер оголосив у Галвестоні штату Техас наказ про те, що всі техаські раби стають вільними. Прокламацію про звільнення, яка офіційно заборонила рабство, президент Авраам Лінкольн підписав ще за два з половиною роки до того. Проте у віддалених штатах вона не виконувалася. 20 червня у Галвестоні після приходу військ Конфедерації всім було повідомлено про чинність прокламації.

«Оголосивши 19 червня федеральним святом, ми визнаємо гріхи минулого, боремося з ними, вчимося й засвоюємо уроки. Це буде єдине загальнонаціональне свято, яке визнає жахливу спадщину рабства, а також благородну істину про те, що ніхто з нас не вільний, поки ми всі не звільнимося», - сказав лідер більшості Сенату Чак Шумер із Нью-Йорка.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-