У Чорногорії звільнили міністра, який заперечував геноцид у Сребрениці

У Чорногорії звільнили міністра, який заперечував геноцид у Сребрениці

Укрінформ
Парламент Чорногорії - Скупщина - ухвалив резолюцію про геноцид 1995 року в Сребрениці та звільнив з посади міністра юстиції Владимира Лепосавича, який його заперечував.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Balkan Insight.

У резолюції засуджується геноцид у Сребрениці, коли сили боснійських сербів стратили близько 8 тисяч чоловіків з мусульманської громади. Документ забороняє публічне заперечення цього злочину.

Як зазначається, цей крок відповідає зобов'язанням Чорногорії захищати права людини у рамках процесу євроінтеграції.

Владний просербський «Демократичний фронт» голосував проти резолюції та оголосив бойкот роботі парламенту, що може вплинути на стабільність уряду, зауважує видання.

Також указується, що прем'єр-міністр Здравко Кривокапич ще у квітні розпочав процедуру звільнення міністра юстиції Владимира Лепосавича, який заявляв, що геноцид у Сребрениці не був «однозначно встановлений» як факт.

Читайте також: Суд у Гаазі затвердив довічний вирок військовому злочинцю Ратко Младичу

У зв’язку з цим «Демократичний фронт» зажадав відставки Кривокапича та укладання нової коаліційної угоди.

Нагадаємо, Сребреницький анклав, оголошений СБ ООН у квітні 1993 року «зоною безпеки», був захоплений армією боснійських сербів 11 липня 1995-го. Міжнародний трибунал по Югославії встановив, що після цього було вбито від 7 до 8 тисяч чоловіків з-поміж боснійських мусульман. Розслідування встановило, що вбивства вчинили солдати армії Республіки Сербської під командуванням генерала Ратко Младича.

У січні 2007 року Міжнародний трибунал кваліфікував дії сербів як «злочини геноциду». Через два роки Європейський парламент проголосив 11 грудня днем пам'яті геноциду в Сребрениці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-