Меркель заявила про подальші відповіді ЄС на дії Лукашенка

Меркель заявила про подальші відповіді ЄС на дії Лукашенка

Укрінформ
Лідери країн ЄС були дуже швидкі в прийнятті відповіді на останні дії білоруської влади та дали завдання своїм главам МЗС підготувати подальші санкційні кроки. 

Про них сказала канцлер ФРН Ангела Меркель після завершення саміту ЄС у Брюсселі у вівторок, передає кореспондент Укрінформу.

Лідери ЄС «дуже інтенсивно», за словами Меркель, обговорили ситуацію з надзвичайною посадкою літака в Мінську, та всі погодилися, що це є «безпрецедентним випадком і неприйнятною поведінкою білоруської влади, яка поставила під загрозу життя багатьох людей». Лідери 27 країн дуже швидко дійшли консенсусу. Зокрема, вони погодилися, що ІКАО має ретельно та якнайскоріше розглянути цей випадок.

Читайте також: Рада готує звернення до світу про визнання Лукашенка загрозою міжнародній безпеці

Тим часом, зазначила Меркель, міністри закордонних справ отримали завдання додати подальших персон та організації до санкційного списку, в якому вже налічується кілька білоруських політиків і власне президент республіки Олександр Лукашенко, а також узгодити подальші економічні санкції, серед яких - заборона прольоту білоруськими літаками через повітряний простір ЄС. Керівники країн-членів ЄС також радять своїм авіаперевізникам уникати польотів над Білоруссю.

Читайте також: Рада готує звернення до світу про визнання Лукашенка загрозою міжнародній безпеці

Абсолютно очевидним, за словами Меркель, є те, що примусова посадка літака під приводом нібито безпекової загрози повітряному судну, до того ж притягування до всієї ситуації угруповання ХАМАС з наступним спростуванням, «була використана для того, аби кинути в тюрму опонента». Вона назвала цю ситуацію такою, що «не має подібних прикладів».

Меркель також повідомила, що тема можливої участі російських спецслужб в операції з примусової посадки літака не обговорювалася в колі лідерів під час їх неформальної зустрічі цього тижня в Брюсселі. За словами політика, немає підтверджених даних щодо участі російських спецслужб в білоруській операції. Загалом дискусії щодо відносин ЄС із Росією та щодо інциденту в Мінську велися без зв’язку одна з одною.

Читайте також: У МЗС Литви кажуть, що нові санкції проти Мінська можуть торкнутися нафти

Саміт ЄС проходив у Брюсселі за фізичної присутності лідерів 27 країн 24-25 травня. Тема відносин з Росією була однією з головних на ньому.

Як повідомлялося, в неділю, 23 травня, білоруська влада вдалася до примусової посадки літака компанії Ryanair з Афін до Вільнюса під приводом можливості теракту на борту. У Мінську послалися на лист від ХАМАС про бомбу у літаку, через що нібито і вирішили садити літак в столиці Білорусі. Радикально-ісламістське угруповання спростувало таку заяву влади Білорусі. Після посадки було заарештовано активіста та опозиційного журналіста Романа Протасевича та його супутницю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-