Атака на Капітолій: один з ватажків воєнізованої групи першим визнав свою вину

Атака на Капітолій: один з ватажків воєнізованої групи першим визнав свою вину

Укрінформ
У п'ятницю один із засновників правої воєнізованої групи «Хранителі присяги» Джон Райан Шаффер визнав свою провину за звинуваченнями, пов'язаними із нападом на Капітолій 6 січня.

Про це передає Укрінформ із посиланням на The Hill.

Він став першим обвинуваченим, який уклав угоду щодо визнання вини з федеральними прокурорами. Шаффер, якого заарештували в січні після того, як він здався агентам ФБР, визнав себе винним у перешкоджанні виконанню службових обов’язків та у проникненні з небезпечною зброєю в приміщення з обмеженим доступом.

Шаффер – гітарист і автор пісень у стилі хеві-метал для групи Iced Earth – є першим підсудним, який визнає себе винним в участі в січневому захопленні Капітолію, коли загинуло п’ятеро осіб.

Читайте також: Офіцери поліції Капітолія подали позов проти Трампа

Угода про визнання провини також означає важливий крок у розслідуванні дій натовпу прибічників експрезидента Дональда Трампа, у цій справі вже висунуто звинувачення проти більш як 400 осіб.

Ключова частина розслідування охоплює діяльність крайніх правих груп – таких, як «Хранителі присяги» і «Горді хлопці», й угода Шаффера може спонукати інших обвинувачених до співпраці в обмін на поблажливість правосуддя, оскільки Міністерство юстиції має намір висунути більш серйозні обвинувачення проти тих, хто організував акцію.

Читайте також: Цукерберг заявляє, що Трамп має відповідати за штурм Капітолія

Перешкоджання виконанню службових обов’язків тягне за собою максимально можливе покарання у вигляді 20 років тюремного ув'язнення, яке, ймовірно, буде значно скорочено завдяки співпраці Шаффера.

За словами судді, звинувачення, за якими той визнав себе винним, можуть потягнути на тюремне ув'язнення на термін більш як чотири роки.

«У цей 100-й день після жахливого нападу 6 січня на Капітолій Сполучених Штатів член «Хранителів присяги» Джон Шаффер визнав себе винним у скоєнні кількох тяжких злочинів, у тому числі за проникнення в Капітолій у бронежилеті та зі спреєм проти ведмедів, з наміром перешкодити Конгресові в ухваленні результатів Колегії виборців», – заявив заступник генерального прокурора Джон Карлін. За його словами, ФБР, починаючи з 6 січня, у середньому проводить по чотири арешти на добу.

Читайте також: Штурм Капітолія: мін'юст США вважає розслідування чи не найскладнішим у своїй історії

Шаффер був зафіксований на камері спостереження 6 січня в капелюсі з написом «Довічний член «Хранителів присяги». При цьому він розбризкував ведмежий спрей на співробітників поліції, коли нападники увірвалися в будівлю Капітолію.

Міністерство юстиції висунуло кілька звинувачень проти ймовірних ватажків і членів «Хранителів присяги», у тому числі у справі про змову, за якою нині проходять 12 осіб.

Читайте також: Напад на Конгрес США: справи понад 50 учасників передали до суду

Як повідомляв Укрінформ, 6 січня Конгрес США мав затвердити результати голосування вибірників, які підтвердили перемогу Джо Байдена на президентських виборах. Засідання довелося перервати на кілька годин через протести прихильників Дональда Трампа, які увірвалися до будівлі. Унаслідок зіткнень загинуло п'ятеро осіб. Після звільнення Капітолію від прихильників Трампа Конгрес США затвердив перемогу Байдена на президентських виборах.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-