Вулицями Каїра провезли мумії 22 стародавніх правителів країни

Вулицями Каїра провезли мумії 22 стародавніх правителів країни

Відео
Укрінформ
У Каїрі ввечері 3 квітня провели Золотий парад фараонів — мумії давньоєгипетських керманичів урочисто перевезли в новий музей.

Як передає Укрінформ із посиланням на BBC, 22 мумії (18 фараонів і чотирьох цариць) і 17 саркофагів перемістили з каїрського Єгипетського музею в Національний музей єгипетської цивілізації.

«Ми вибрали [новий] музей, тому що вперше хочемо показати мумії цивілізовано, для освітніх цілей, а не для розваги, як вони експонувалися в Каїрському єгипетському музеї», - заявив єгипетський археолог Захі Хавасс.

Читайте також: У Єгипті готуються до «параду» мумій

Музеї розташовані в декількох кілометрах один від одного. На час перевезення мумії помістили в спеціальні ящики, заповнені азотом. Кожен ящик везли в окремому автомобілі, який був декорований як похоронний човен. Такі човни використовувалися в Древньому Єгипті для перевезення померлих фараонів до їх гробниць. Покриття доріг, по яких проїжджали автомобілі, перед церемонією оновили.

Процесія йшла в порядку царювання фараонів, чиї мумії перевозили в новий музей, - від Секененра Таа II, який правив в 1569-1554 роках до нашої ери, до Рамзеса IX, який правив в 1126-1108 роках до нашої ери. Це був період так званого Нового царства, коли поховання в пірамідах давно закінчилися. Одним з найважливіших експонатів була мумія цариці Хатшепсут - першої жінки в історії Стародавнього Єгипту, яка проголосила себе фараоном і отримала повноцінну царську владу.

Коли мумії прибули в Національний музей єгипетської цивілізації, в Каїрі влаштували гарматний залп з 21 гармати.

Відтепер мумії 18 фараонів і чотирьох цариць, в тому числі останки найвідомішого давньоєгипетського володаря - Рамзеса II, і могутньої Хатшепсут, яка правила країною в чоловічому вигляді, будуть зберігатися в новому будинку, побудованому за сприяння ЮНЕСКО.

На новому місці експонати будуть доступні публіці з 18 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-