У М’янмі - чергова хвиля протестів, силовики знову стріляли у протестувальників

У М’янмі - чергова хвиля протестів, силовики знову стріляли у протестувальників

Укрінформ
Силовики у М’янмі 5 березня знову відкрили вогонь по протестувальниках проти військового перевороту в країні.

Про це передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

У місті Мандалай, другому за величиною в М’янмі, сотні людей вийшли на вулиці, вимагаючи відновлення обраного уряду і звільнення з-під варти лідерки країни Аун Сан Су Чжі. За словами очевидців, поліція відкрила вогонь, щоб розігнати натовп, і один чоловік зазнав поранення в горло.

За повідомленнями, в Янгоні поліція застосувала гумові кулі та світлошумові гранати, щоб розігнати протестувальників.

Читайте також: Штати заблокували транзакцію на $1 мільярд від незаконної влади М’янми – ЗМІ

Тим часом жителі столиці Найп’їдо, Янгона та інших міст повідомили про відключення електрики в другій половині дня. Водночас комунальні служби Янгона заявили, що це сталося через несправність системи.

Рада безпеки ООН розглянула у п’ятницю ескалацію ситуації у М’янмі. Спецпосланець генерального секретаря ООН у М’янмі Крістін Шранер-Бургенер застерегла від будь-яких кроків щодо легітимізації військової хунти в країні.

«Ваша єдність потрібна М’янмі більше, ніж будь-коли. Репресії повинні припинитися», – сказала вона на закритому засіданні Радбезу ООН, не закликавши, втім до міжнародних санкцій.

Читайте також: Кількість загиблих на протестах у М'янмі сягнула 54

Попри жорстокі репресії з боку хунти, через що понад 50 людей загинули та більш ніж 1700 були затримані (у тому числі й журналісти), тисячі протестувальників виходять на вулиці міст по всій країні, щоб засудити переворот.

Путч спричинив зростання міжнародної критики та тиску, включаючи санкції Заходу проти лідерів хунти. 4 березня США посилили тиск на збройні сили М’янми, наклавши на них обмеження, що стосуються контролю експорту, зажадавши від американських постачальників запитувати у США ліцензії на постачання певних товарів.

Читайте також: Путчисти в М'янмі відсторонили постпреда при ООН за підтримку протестувальників

Як повідомлялося, 1 лютого військові у М'янмі відсторонили від влади цивільне керівництво держави та оголосили надзвичайний стан. Вони обґрунтовували свої дії заявами про маніпуляції на парламентських виборах у листопаді.

Кілька країн Заходу, зокрема США, запровадили санкції проти військових М’янми або заявили про готовність до такого кроку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-