Литва не розглядатиме вимогу Білорусі видати Тихановську

Литва не розглядатиме вимогу Білорусі видати Тихановську

Укрінформ
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що країна не має наміру розглядати прохання генпрокуратури Білорусі про видачу колишнього кандидата в президенти Світлани Тихановської.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті МЗС Литви

«Литва була і буде кам'яною стіною, яка стане прихистком для всіх переслідуваних режимами демократичних сил. Тож, кожний, хто отримав притулок у Литві, може почуватися в безпеці, що його не передадуть режимам - ні через його боротьбу за демократію, ні через боротьбу за свободу слова або релігії», - сказав Ландсбергіс.

Для виразності він додав образ, який говорить про неможливість такої дії: «А білоруському режиму ми можемо сказати: швидше ад замерзне, ніж ми почнемо розглядати ваші вимоги».

Читайте також: У Тихановської відкидають звинувачення, за якими її хочуть екстрадувати до Білорусі

Раніше в п'ятницю, 5 березня, білоруська генпрокуратура повідомила, що звернулася до Вільнюсу з проханням про екстрадицію Тихановської. Мінськ обвинувачує Тихановську і її довірених осіб у спробах насильницького захоплення влади в країні. Представники опозиції звинувачення на свою адресу відкидають.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорсткі репресії і масові арешти.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.

Читайте також: Світлана Тихановська, лідерка білоруської опозиції

Учасники протестів вважають, що вибори насправді виграла кандидат від опозиції Тихановська. Багато лідерів протестного руху перебувають під вартою або покинули країну.

За даними правозахисників, на цей час більш як 30 тисяч білорусів зазнали репресій, влада країни порушила понад 900 кримінальних справ проти своїх опонентів; станом на 3 березня, у Білорусі вже 270 політв'язнів.

Фото: Arturas Morozovas / Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-