Колесникова отримає нагороду від Держдепу за громадянську мужність

Колесникова отримає нагороду від Держдепу за громадянську мужність

Укрінформ
Білоруський політв'язень і в'язень совісті Марія Колесникова стала лауреатом щорічної нагороди держсекретаря США за громадянську мужність (IWOC).

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті зовнішньополітичного відомства США.

«Марія продовжує бути обличчям опозиції у Білорусі, мужньо відбуваючи ув'язнення після спірних виборів. Попри її затримання, Марія продовжує підтримувати демократичний рух у Білорусі і є джерелом натхнення для всіх, хто прагне добитися свободи для себе і своєї країни», - йдеться в поданні стосовно Колесникової.

Крім білоруски до нагороди представлено ще 13 активісток із різних країн світу, в тому числі з М'янми, Камеруну, Китаю, Іспанії, Туреччини.

Нагороду отримають ще рідні семи афганських жінок, які загинули у 2020 році «за прагнення поліпшити життя в Афганістані».

Цього року International Women of Courage Award вручатиметься вже п'ятнадцятий раз. Церемонія відбудеться 8 березня для невеликої кількості представників преси за участю держсекретаря США Ентоні Блінкена і першої леді країни Джилл Байден, вона транслюватиметься в онлайн-режимі.

Читайте також: У Білорусі вже 270 політв'язнів - правозахисники

Почесну нагороду за мужність американський Держдепартамент вручає жінкам, які виявили мужність і лідерські якості в прагненні захистити світ, справедливість, цивільні права, гендерну рівність - часто ціною власної безпеки.

Як відомо, Марію Колесникову викрали 7 вересня в центрі Мінська невідомі, кілька днів рідні і друзі нічого не знали про її долю. 9 вересня стало відомо, що Колесникова, яку 7 вересня намагалися вивезти з країни, знаходиться в СІЗО і проходить як підозрювана у кримінальній справі про спробу захоплення влади.

Колесникова визнана політв'язнем і в'язнем совісті. Європарламент присудив їй премію імені Сахарова за значний внесок у боротьбу за права людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-