Протести студентів у Туреччині переросли у зіткнення з поліцією

Протести студентів у Туреччині переросли у зіткнення з поліцією

Укрінформ
У Стамбулі відбулися сутички між поліцією та студентами, які виступають проти призначення нового ректора провідного університету країни.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Reuters.

Зазначається, що студенти висловлювали свою незгоду із призначенням Муліха Булу ректором провідного вищого навчального закладу країни — Босфорського університету в Стамбулі. Своїм наказом Булу минулої суботи призначив президент Таїп Ердоган.

“Цей крок призвів до протестів студентів й викладачів. На відео у соціальних мережах видно сотні студентів, які тримають плакати із закликами до відставки Булу... Деякі студенти змогли потрапити на територію кампусу та заблокували одну з університетських будівель. Пізніше відео показує сутички між студентами й правоохоронцями біля входу до кампуса”, - пише Reuters. 

Читайте також: Туреччина закрила кордони для подорожуючих з Британії через мутований штам COVID-19

Призначення Булу стало першим випадком в історії університету з часу військового перевороту у 1980-ому, коли ректором призначили людину з-поза академічних кіл самого університету. 

Студентство вважає призначення нового ректора не демократичним. “Ми не приймаємо це призначення, оскільки воно явно порушує академічну свободу та наукову автономію,  а також демократичні цінності нашого університету”, - заявили представники студентів.

На їх переконання, призначення Булу стало “ще одним випадком у довгому ланцюжку антидемократичних дій з 2016-го”.

Читайте також: У Туреччині затримали 267 осіб за підготовку терактів новорічної ночі

Нагадаємо: п’ять років тому у Туреччині була зірвана спроба військового перевороту. Після цього у країні було арештовано тисячі академіків, юристів, журналістів, держслужбовців та військових.

Інформації про кількість затриманих чи постраждалих унаслідок студентських протестів у Стамбулі поки немає. 

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-