Європейські дипломати прийшли до Алексієвич — щоб не допустити її арешту

Європейські дипломати прийшли до Алексієвич — щоб не допустити її арешту

Фото
Укрінформ
Низка дипломатів європейських країн прийшли до оселі нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич, членкині Координаційної ради білоруської опозиції, щоб захистити її від ймовірного арешту.

Як передає Укрінформ, про це повідомила у мережі Твітер міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде.

"Переслідування, арешти та насильницьке вислання опозиції у Білорусі є серйозним порушенням права на мирний протест з боку білоруського режиму. Щаслива поділитися цією світлиною, щойно зробленою у Мінську - зі Світланою Алексієвич поряд з європейськими дипломатами, серед яких і дипломатичний представник Швеції", - написала Лінде.

Нагадаємо: раніше Світлану Алексієвич викликали до Слідчого комітету на допит у зв'язку з порушенням кримінальної справи про спробу «захоплення влади» Координаційною радою. Але вона відмовилася свідчити проти себе та підписувати угоду про нерозголошення.

Читайте також: "Повний двір тихарів": Алексієвич заявляє, що за нею прийшли оперативники

Світлана Алексієвич - остання з семи членів президії Координаційної ради, яка залишається на волі у Білорусі. Решту або змусили залишити країну, або затримали.

Трохи раніше Алексієвич зробила заяву, в якій здивувалася, що від російської інтелігенції чутні лише рідкісні голоси на підтримку білоруського народу. Також вона підкреслила, що проти Лукашенка «повстала країна» й народ хоче діалогу з ним.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%. Тихановська була змушена переїхати до Литви.

Відразу після виборів в країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їхніми результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

З початку протестів було затримано більше 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 людей, повідомлялося про декількох загиблих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-