Із Білорусі може піти низка ІТ-компаній

Із Білорусі може піти низка ІТ-компаній

Укрінформ
Технологічні компанії, які мають офіси у Білорусі, розмірковують над тим, щоб вийти з країни.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

«Всі в ІТ-спільноті, всі білоруси в країні та за її межами були в шоці. Вони були шоковані тим, наскільки грубо сфальсифіковані вибори, та тим, скільки насильства було застосовано згодом», - сказав керівник каліфорнійської компанії PandaDoc, що займається виробництвом програмного забезпечення, у Білорусі Мікіта Мікадо.

За його словами, внутрішнє опитування компанії засвідчило, що 83% працівників PandaDoc в Білорусі хочуть поїхати з країни.

«Якщо цей уряд залишиться, в Білорусі PandaDoc не буде», - додав Мікадо.

Зазначається, що працівники міжнародних ІТ-компаній у Білорусі також брали участь у протестах. Крім того, спеціалісти цієї галузі створили платформи для відстеження людей, які зникли безвісти, та збирали кошти для постраждалих.

Американська ІТ-компанія EPAM Systems, яка заснована білорусом Аркадієм Добкіним і є резидентом Білоруського парку високих технологій, запустила програму перепідготовки, щоб люди почали кар’єру в ІТ, якщо їх звільнять за підтримку опозиції.

Читайте також: Столтенберг закликав Білорусь не використовувати НАТО як привід для розгону протестів

Добкін підписав відкритого листа із закликом звільнити усіх затриманих на протестах та провести нові президентські вибори у Білорусі.

«Стартапи не народжуються в атмосфері страху та насильства. Найближчим часом ми почнемо спостерігати масовий відплив фахівців за кордон», - йдеться у листі.

Генеральний директор Rakuten Viber Джамел Агауа заявляв, що компанія може скоротити інвестиції в Білорусь. Офіс технічної розробки програми і підтримки її користувачів розташований у Мінську та Бресті. Тому через певний час після початку протестів у столиці Білорусі Rakuten Viber закрив свій офіс і перевів працівників на дистанційну роботу.

Агауа заявив, що під час репресій було затримано двох працівників Viber, один з яких потрапив до лікарні.

За словами співзасновника компанії FriendlyData білоруса Михайла Румянцева, який живе у Каліфорнії, найнеочікуванішим було відключення інтернету у країні.

«Це просто неймовірно для американських партнерів, для американських клієнтів, які вважають, що це можна порівняти з ситуацією в Північній Кореї або деяких інших країнах з тоталітарними режимами», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК 14 серпня оголосила остаточні результати, згідно з якими чинний глава держави Олександр Лукашенко, який обіймає посаду з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%.

Відразу після виборів у Білорусі почалися виступи громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано більш як 6,7 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кількох загиблих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-