Європа змушена вести перемовини з Путіним, бо Лукашенко відмовляється – Меркель

Європа змушена вести перемовини з Путіним, бо Лукашенко відмовляється – Меркель

Укрінформ
Європейські лідери змушені обговорювати ситуацію в Білорусі з російським керівництвом, оскільки президент самої Білорусі відмовляється розмовляти з політиками ЄС.

Про це сказала канцлер ФРН Ангела Меркель на спільній з президентом Франції Еммануелем Макроном пресконференції після переговорів 20 серпня у резиденції Форт Брегансон поблизу Тулона, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми говоримо з Росією. Ми би хотіли з Білоруссю, але президент Лукашенко до цього часу ні з ким не розмовляв», - сказала канцлер і знову висловила жаль через відмову Лукашенка відповісти на її пропозицію провести телефонну розмову.

Канцлер згадала свою і Макрона розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, під час яких вони довели до російського керівника свою чітку позицію відносно очікувань Німеччини, Франції та ЄС загалом: народ Білорусії повинен мати можливість сам вирішити свою долю; потрібний діалог між опозицією та владою за посередництва, наприклад, ОБСЄ.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель також телефонував Путіну, нагадала Меркель, і поінформував його про результати вчорашнього саміту. Глава німецького уряду задоволена, що лідери ЄС провели відеосаміт щодо Білорусі та продемонстрували «велику єдність».

Меркель також зазначила: «Ми шукаємо діалог. Але ми будемо наполягати на певних речах: звільнення політичних в’язнів, жодного насильства, вільне виявлення думок, право на демонстрації, інклюзивний діалог у країні – це цінності, за які ми стоїмо не тільки у нас дома, але й для мужніх людей в Білорусі».

Читайте також: Євросоюз не визнає результати білоруських виборів

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі після президентських виборів, що відбулися 9 серпня, тривають протести проти офіційних їх результатів, згідно з якими Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%. Після цього Тихановську змусили виїхати з країни до сусідньої Литви.

Білоруські силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світло-шумові гранати і водомети. З початку протестів було затримано більш як 6,7 тисячі людей, в тому числі "злочинних" осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 людей. Білоруські правозахисники повідомили як мінімум про п'ятьох загиблих під час протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-