Ліван охопили масштабні протести

Ліван охопили масштабні протести

Фото, відео
Укрінформ
У Лівані через пандемію коронавірусу і карантин посилилась економічна криза – загострилась проблема дефолту, безробіття, а ціни на основні продукти виросли до 60%.

Через це обурені ліванці вийшли на протести та заявляють, що коронавірус їх лякає значно менше, аніж голодна смерть, пише видання Aljazeera.

Економічна ситуація в Лівані була складною і до початку пандемії коронавірусу, однак остання лише погіршила становище населення. Обурені люди вийшли на протести на початку тижня з вимогою до влади захистити їхні соціальні права і виплатити компенсації за збитки, яких вони зазнали через карантинні обмеження.

Читайте також: Прем’єр Лівану заявив, що його країна не в змозі платити за зовнішнім боргом

28 квітня військові застрелили одного активіста, ситуація в країні лише погіршилась. Армія Лівану вже заявила, що шкодує про інцидент і почала розслідування обставин смерті протестувальника. Попри це, військові називають демонстрантів "порушниками" і наголошують, що "не потерплять нікого, хто буде порушувати безпеку і стабільність в країні".

У середу, 29 квітня, активісти почали підпалювати банки і військову техніку, кидали у військових коктейлі Молотова та вигукували, що голодні. Протестувальники відзначають, що коронавірус їх лякає значно менше, аніж голодна смерть.

Для контролю ситуації на вулиці Лівану вийшли додаткові війська, однак це лише призвело до посилення насильства. Військові застосували для розгону демонстрантів сльозогінний газ, а ті у відповідь жбурляли каміння і пляшки з бензином.

У результаті сутичок щонайменше 80 правоохоронців отримали поранення, з них 50 – у Тріполі. Також демонстранти підпалили та розграбували 12 банків.

"Проблема в тому, що у нас комбінована криза, між істотною економічною кризою і кризою COVID-19. На жаль, з проблемою коронавірусу, ситуація погіршується", – відзначив міністр соцполітики Лівану Рамзі Мушарраф.

Водночас міністр економіки Рауль Немі розповів, що ціни в країні зросли на 55%, а половина населення наразі живе за межею бідності.

Фото: @ajplus

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-