Рейтинг Путіна в Росії впав удвічі — Левада-центр

Рейтинг Путіна в Росії впав удвічі — Левада-центр

Опитування
Укрінформ
За останні два роки рейтинг довіри президенту РФ Володимиру Путіну впав майже вдвічі - в грудні 2017 року він становив майже 60%, зараз - 35%.

Про це свідчать результати січневого опитування «Левада-центру».

Лише трохи більше третини росіян, 35%, довіряють зараз президенту Путіну. У порівнянні з вереснем 2019 року рейтинг знизився на 4 процентних пункти. У листопаді 2017-го рейтинг довіри президенту становив 59%, тобто за два роки він впав на 24%.

Водночас з вересня 2019 року помітно зросла довіра главі Міноборони РФ Сергію Шойгу (з 13 до 19%) і главі МЗС Сергію Лаврову (з 14 до 17%), хоча традиційно показники ключових міністрів ростуть або знижуються слідом за президентськими. Довіра екс-прем'єру Дмитру Медведєву знизилася з 9 до 5%, як і недовіра - з максимальних за два роки 32% у вересні до 27%. Крім того, «Левада-центр» вперше заміряв рейтинг нового прем'єра Михайла Мішустіна: поки йому довіряють лише 3% респондентів, не довіряють - 4%. Кількість тих, хто не довіряє нікому або не зміг відповісти, становила 39%.

Читайте також: Якутський шаман, який ходив "виганяти Путіна", поскаржився в ЄСПЛ

За словами глави «Левада-центру» Льва Гудкова, продовження спаду «пояснюється стійким роздратуванням росіян і втомою від президента». «Його нова риторика, що стосується соціальних тем, дає короткочасний ефект. Падіння почалося давно, і це навіть не ефект пенсійної реформи 2018 року: воно йде повільно і поступово, і це більш показовий тренд, ніж різкі скачки рейтингу. Наростає незадоволення станом справ в економіці, неможливістю нормально заробляти», - заявив газеті соціолог.

Водночас інший показник - рейтинг схвалення діяльності президента - продовжує залишатися на одному і тому ж рівні (60-70%). Це пояснюється тим, що довіра стосується перш за все оцінки соціальної сфери, схвалення же пов'язано із зовнішньою політикою, риторикою «батьківської турботи», пояснив Гудков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-