Новітній авіаносець ВМС США може нести до 90 літаків, включаючи винищувачі F-35C

Новітній авіаносець ВМС США може нести до 90 літаків, включаючи винищувачі F-35C

Фото
Укрінформ
Сполучені Штати завершили випробування, покликані продемонструвати сумісність новітнього авіаносця USS Gerald R Ford з літальними апаратами, що входять до складу його авіагрупи.

Про це повідомляє Naked Science з посиланням на Navy Recognition.

Авіаносець USS Gerald R Ford (CVN 78) успішно пройшов тест на сумісність з повітряними судами (Aircraft Compatibility Testing) 31 січня, після 16 днів у море, протягом яких запустили і посадили 211 літаків. Літальні апарати експлуатували в різних умовах, у тому числі при сильному вітрі.

В рамках випробувань використовували навчально-тренувальний літак Т-45, літак радіоелектронної боротьби Boeing EA-18G Growler, літак дальнього радіолокаційного виявлення E-2D Advanced Hawkeye, тактичний транспортний літак середньої дальності С-2А, а також винищувачі-бомбардувальники F/A-18E/F Super Hornet.

Відзначимо, що до складу авіагрупи USS Gerald R Ford буде виходити і новітній винищувач п'ятого покоління F-35C. Його ВМС США почали експлуатувати в 2019 році. Всього, за даними з відкритих джерел, на борту нового авіаносця можуть перебувати до 90 літаків, вертольотів і безпілотних літальних апаратів.

Читайте також: США вперше розгорнули F-35 п’ятого покоління на Близькому Сході

Одним з найважливіших підсумків випробувань стала чергова успішна демонстрація можливостей електромагнітної катапульти EMALS (Electromagnetic Aircraft Launch System). Якщо порівнювати її зі звичайною паровою катапультою, то EMALS дозволяє розганяти бойові літаки плавніше і пом'якшує навантаження на конструкцію літального апарату.

Серед інших найважливіших інновацій - турбоелектричний аерофінішер General Atomics Advanced Arresting Gear (AAG). Нагадаємо, ще минулого року стало відомо, що AAG довели до робочого стану і тепер його можна використовувати для посадки на палубу авіаносців всіх гвинтових і реактивних літальних апаратів, що знаходяться в експлуатації ВМС США.

Читайте також: Винищувач F-35 отримає стелс-бомбу, здатну пролетіти 500 кілометрів — ЗМІ

В цілому в рамках нових випробувань американський флот пройшов один з найважливіших етапів на шляху до повноцінної експлуатації новітнього корабля - одного з символів військової могутності сучасних Сполучених Штатів. Всього, нагадаємо, ВМС повинні отримати 10 авіаносців типу Gerald R. Ford: в майбутньому вони повністю замінять кораблі типу Nimitz, перший з яких - USS Nimitz (CVN-68) - ввели в експлуатацію ще в 1975 році.

Важливо відзначити, що, крім нових авіаносців, ВМС США мають намір отримати 11 універсальних десантних кораблів (УДК) типу America, які будуть виступати носіями винищувачів F-35B, будучи за фактом міні-авіаносцями. Нагадаємо, в минулому році завершилися приймальні випробування другого УДК типу America - USS Tripoli (LHA-7).

фото: US Navy, USS Gerald R. Ford

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-