У Чечні побили журналістку й адвокатку, яка раніше захищала українських політв'язнів

У Чечні побили журналістку й адвокатку, яка раніше захищала українських політв'язнів

Укрінформ
Пізно ввечері 6 лютого в Грозному побили російського адвоката Марину Дубровіну, яка приїхала до Чечні на суд у справі її підзахисного, і журналістку "Новой газеты" Олену Мілашину.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на колегу Мілашиної Надію Прусенкову.

За її інформацією, 6 лютого о 23:00 Марина Дубровіна та Олена Мілашина зайшли до грозненського готелю "Континент" і помітили велику групу людей - більш як 15 осіб. В основному це були жінки. Вони оточили Олену і Марину, почали їх штовхати, звинувачуючи в тому, що ті приїхали «захищати ваххабітів». «Били їх (Дубровіну і Мілашину, - ред.) переважно жінки. Били руками, ногами, повалили на підлогу, а чоловіки стояли навколо, прикриваючи їх, і знімали все це на камеру і телефон», - розповідає Прусенкова.

Марина Дубровіна
Марина Дубровіна

Побиття тривало близько п'ятнадцяти хвилин, доки один з чоловіків не наказав всім іти. Консьєрж готелю весь цей час сидів неподалік, але не викликав поліцію. Він запевняє, що нічого не бачив. «До цього ми не стикалися з таким, щоб били жінок у Чечні, а тим більше, щоб жінки били жінок. Це якийсь новий поворот у діях влади Чечні. Ми не сумніваємося, що ті люди, які напали на Олену і Марину, діяли якщо не за дорученням, то з дозволу або з відома влади республіки», - пояснює журналістка.

Колеги пов'язують напад з професійною діяльністю Дубровіної і Мілашиної, які приїхали до Грозного на суд у справі Іслама Нуханова. Адвокат Дубровіна представляла його інтереси, журналістка Мілашина висвітлювала судовий процес.

Олена Мілашина
Олена Мілашина

Нуханов був затриманий чеченською поліцією. За інформацією "Новой газеты", приводом для цього став його ролик у соцмережах про "чеченську Рубльовку" - селище в центрі Грозного, де мешкає найближче оточення очільника Чечні Рамзана Кадирова.

Читайте також: В ОБСЄ назвали підпал автівки журналістки "Радіо Свобода" залякуванням ЗМІ

«Amnesty International Україна» повідомила Укрінформу, що всю відповідальність за напад на адвоката Марину Дубровіну і журналістку Олену Мілашину, а також інші залякування і переслідування Amnesty International покладає на федеральну владу Росії, у тому числі президента Володимира Путіна. Правозахисна організація вимагає розслідувати напад на Дубровіну і Мілашину.

Як повідомлялося, раніше Марина Дубровіна захищала українських політв'язнів Станіслава Клиха, Миколу Карпюка і Павла Гриба. Всі вони були звільнені в рамках обміну утримуваними особами між Росією і Україною у вересні 2019 року.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-