В Європі будуть сотні війн, якщо поводитися як Росія – Брок

В Європі будуть сотні війн, якщо поводитися як Росія – Брок

Укрінформ
В Європі є сотні місць, де можуть виникнути війни у разі, якщо країни для виправдання своєї агресії використовуватимуть причини, які Росія використовувала для агресії проти України.

На цьому наголосив спеціальний радник президента Єврокомісії з питань України Ельмар Брок на міжнародному форумі Salzburg Europe Summit в австрійському Зальцбурзі.

"Не може бути історичних причин (для виправдування силової зміни кордонів – ред.): "Це колись належало мені". Не може бути причин, пов’язаних із ймовірною загрозою меншинам. Як не може бути і причини, пов’язаної з відчуттям безпеки: "Я повинен здійснити інтервенцію, бо не відчуваю себе у безпеці". Якщо взяти один із цих аргументів, або всі три, а вони використовувалися Росією у зв’язку з конфліктом в Україні, то я назвав би вам сотні місць в Європі, де сьогодні також могла б розпочатися війна. Таких аргументів не повинно бути. Суверенітет країни та непорушність кордонів цієї країни є основою співпраці в Європі!" - заявив він.

Брок підкреслив, що з часу Гельсінського заключного акту існує бажання мати Європу, побудовану на основі міжнародного права.

Читайте також: Nord Stream 2 загрожує не лише Україні, а і ЄС загалом - Гармс

"А міжнародне право передбачає суверенітет народу, тобто, можливість самостійно вирішувати – яким чином і в якому напрямі рухатися. Як і непорушність кордонів кожної суверенної держави", – додав він.

Ексголова комітету Європарламенту із закордонних справ нагадав, що незалежність та єдність України була підтримана у 1991 році абсолютною більшістю жителів країни, включаючи Крим та Донбас, і це рішення "підтверджувалося політично у подальшому під час кожних виборів, у тому числі в Криму, допоки там могли бути вільні вибори, чого після 2014 року вже немає".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-