Турецький наступ у Сирії – це кінець світового правопорядку чи «звична річ»?

Турецький наступ у Сирії – це кінець світового правопорядку чи «звична річ»?

Аналітика
Укрінформ
Президент Ердоган реалізує свої плани, які давно обіцяв, і відповідає опонентам: «на себе подивіться»

Туреччина розпочала військову операцію на північному сході Сирії, щоб створити уздовж своїх кордонів "безпечну зону". Головна мета оголошеної операції «Джерело миру» - відтіснити курдські загони народної самооборони (YPG) від своїх кордонів, а до створеної 32-кілометрової смуги переселити до 2 мільйонів сирійських біженців, які нині мешкають у Туреччині.

Курди заявили, що захищатимуть свої території, але вони озброєні незрівнянно гірше за турецьку армію – за потужністю другою в НАТО – ні літакам, ні танкам, ні сучасній артилерії вони протистояти не можуть.

Територія, на якій Туреччина хоче створити "безпечну зону", до сьогоднішнього дня була під контролем загонів народної самооборони (YPG) - курдського ополчення, яке не тільки входить до складу Сирійських демократичних сил (SDF), а й є його найбільшою і найбоєздатнішою складовою.

США підтримують SDF, а відтак і YPG. За підтримки американців курдсько-сирійські сили впродовж кількох минулих років розгромили ІДІЛ на всьому північному сході Сирії і нині не тільки контролюють цю частину країни, а й створили адміністративні органи управління – фактично державу.

Але Анкара вважає YPG підрозділом забороненої в Туреччині Робітничої партії Курдистану, яка вже близько 50 років виборює курдську автономію і яку США та деякі країни Євросоюзу, на вимогу Туреччини, визнали терористичною організацією. В Туреччині не мають сумніву, що самоврядна територія курдів у Сирії стане ідейною та військовою базою для турецьких курдів. Як уже сталося в Іраку, де т.зв. Південний (Іракський) Курдистан має статус широкої автономії і де Туреччина весь цей рік веде військову операцію без резонансної уваги з боку ЗМІ і світових лідерів.

Обурені всі – і вголос

Високий представник ЄС Федеріка Могеріні закликала Туреччину зупинити військову операцію та критично оцінила намір Туреччини розселити сирійських біженців вздовж кордону, зауваживши, що так звана «зона безпеки» на північному сході Сирії, яку прагне створити Туреччина, не відповідатиме міжнародним критеріям, що є необхідними для повернення біженців в країні за правилами Агентства ООН у справах біженців. Таке повернення не може бути безпечним і добровільним. «Будь-які спроби таких демографічних змін будуть для нас неприйнятними. Європейський Союз не буде надавати стабілізаційну допомогу або допомогу на розвиток у регіонах, де ігноруються або, що гірше, – порушуються права населення», - зазначила Могеріні.

Офіційний Берлін засудив наступ турецьких військ. Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас закликав Туреччину «мирним шляхом просувати свої безпекові інтереси».

У НАТО висловили сподівання, що Туреччина діятиме стримано та не поставить під загрозу вже здобуті досягнення у боротьбі з ІДІЛ, у ЄС закликали припинити операцію та ініціюють позачергове засідання Радбезу ООН. «Туреччина зазнала жахливих терористичних актів, і вона приймає мільйони сирійських біженців… Але важливо уникати дій, які можуть додатково дестабілізувати регіон, посилити напруженість і заподіяти більше людських страждань», - передає слова генсека НАТО Єнса Столтенберга Hurriyet Daily News.

МЗС Нідерландів викликало посла Туреччини, щоб «засудити наступальну операцію на північному сході Сирії". Фінляндія зупинила видачу нових ліцензій на експорт зброї до Туреччини.

Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Бахрейн виступили з набагато жорсткішим осудом. Вони кваліфікували введення військ до Сирії як агресію, зажадавши термінового скликання Ліги арабських держав. "Ми найрішучішим чином засуджуємо цю атаку і закликаємо Раду безпеки ООН дати відсіч будь-яким спробам окупації сирійської території або зміни демографічної ситуації в Сирії", - йдеться в заяві МЗС Єгипту.

Туреччина всі ці «звинувачення та занепокоєння» відкидає

Як написав у своєму Twitter глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, регіон буде очищений від терористів, будуть гарантовані безпека кордону та територіальна цілісність Сирії, переселенці зможуть безпечно повернутися до своїх домівок. "Операція "Джерело миру" проводиться відповідно до міжнародного права, статті 51 Статуту ООН та резолюцій Ради Безпеки ООН по боротьбі з тероризмом", - зазначив Чавушоглу.

А президент Ердоган зазначив, що певні кола і країни "безпідставно" критикують дії Туреччини в Сирії. "Саудівська Аравія має спочатку дати оцінку власним крокам. Хто винен у розрусі в Ємені?", - цитує його Анадолу. Він також назвав абсурдною позицію Каїра. "Там і поготів не мають права критикувати операцію. Він (президент Єгипту ас-Сісі) - вбивця демократії у своїй країні", - сказав Ердоган.

На зустрічі з активістами правлячої в Туреччині Партії справедливості та розвитку Ердоган пригрозив відкрити дорогу в Євросоюз 3,6 мільйонам сирійських біженців, якщо європейські держави не переглянуть свою позицію, а також заявив, що держави NATO не мають права перешкоджати іншому члену альянсу захищатися від іноземної загрози.

Відповідаючи на звинувачення, що операція спрямована проти курдів, він заявив, що серед біженців з Сирії 300 тисяч курдів, для яких «наші двері відкриті, якщо вони не бойовики».

Ідею «безпечної зони» подав Трамп

Нагадаємо, що ще в грудні 2018 року президент США Дональд Трамп в своєму "Твіттері" пообіцяв "розорити турецьку економіку" в разі, якщо турецькі сили завдадуть удар по курдах. "Створіть 20-мильну безпечну зону", - порадив американський лідер.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган вхопився за пропозицію і заявив про готовність турецьких сил до створення "безпечної зони". Навіть показав її з трибуни Генеральної Асамблеї ООН.

У серпні цього року американські військові заявили, що узгодили з турецькою стороною основні принципи вирішення проблем турецької безпеки, в тому числі "механізм забезпечення безпеки" вздовж сирійсько-турецького кордону.

6 жовтня Білий дім випустив заяву про те, що США починають виведення своїх військ з півночі Сирії і саме через початок операції Туреччини. "Незабаром турецькі сили почнуть давно заплановану операцію на півночі Сирії. Збройні сили США не будуть підтримувати цю операцію і брати участь в ній. Сили США, розгромивши ІДІЛ, більше не знаходитимуться безпосередньо в цьому районі", - йшлося в заяві Білого дому.

Водночас зазначалося, що тепер відповідальність за всіх бойовиків ІДІЛ, захоплених за останні два роки в цьому районі, буде нести Туреччина. У полоні у SDF нині перебувають 12 тисяч осіб, підозрюваних у приналежності до ІДІЛ.

А сьогодні курди вже повідомляють, що турецька артилерія обстріляла контрольовану ними в'язницю "Чиркин" в місті Камишли. Там утримують бойовиків "Ісламської держави" з 60 країн. "Атаки в'язниць з бойовиками призведуть до катастрофи, з наслідками якої міжнародне співтовариство може не впоратися", - попереджають представники командування Сирійських демократичних сил.

Висновок

Чи є турецька військова операція, всупереч своїй назві «Джерело миру», свідченням протилежного - настання нового світового порядку, де, як і сто років тому, проблеми вирішує не міжнародне право, а зброя?

Мабуть, ні. Скоріше, це повернення на ті самі сто років назад, коли молода турецька республіка зброєю утвердила свої кордони. Тоді ж виникла «курдська проблема» - найбільший у світі етнос без державності - після Першої світової війни курдські поселення опинилися в чотирьох різних країнах.

Так робили сто років тому.

А так зараз: курди впродовж усієї сирійської війни допомагали США та іншим країнам покінчити з ІДІЛ, тож тепер цілком могли б розраховувати на їх допомогу, але скоріше за все, отримають «глибоке занепокоєння».

Крім того, операцію «Джерело миру» варто розглядати як продовження двох попередніх військових операцій Туреччини проти загонів сирійських курдів: одна «Щит Євфрату», яка тривала з серпня 2016-го до березня 2017 року, відрізаючи від основної території курдів західний регіон Афрін, а друга - "Оливкова гілка" в січні-березні 2018 року повністю зачистила Афрін від курдських збройних формувань. Гострої реакції від світових лідерів і міжнародних організацій тоді не було, тому складно припустити, що для Туреччини нинішні воєнні дії на території сусідньої країни матимуть якісь інші наслідки, ніж раніше.

А тим більше, якщо «зона безпека» стане зоною підготовки збройних сил сирійської опозиції – не курдів, а саме протурецької її частини, яка продовжить тиск на режим Башара Асада.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-