Американські сенатори пропонують запровадити санкції щодо активів Ердогана

Американські сенатори пропонують запровадити санкції щодо активів Ердогана

Укрінформ
Американські сенатори — демократ від штату Меріленд Кріс Ван Холлен і республіканець від штату Південна Кароліна Ліндсі Грем — пропонують ввести санкції щодо активів президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана у США через початок операції у Сирії.

Основні положення відповідного законопроєкту Ван Холлен опублікував у Twitter.

"Сьогодні Ліндсі Грем і я оголошуємо систему санкцій проти Туреччини у відповідь на їхню військову операцію на північному сході Сирії, яка вже почалася. Ці санкції матимуть негайні, далекосяжні наслідки для Ердогана та його збройних сил", - написав Ван Холлен.

Законодавці вважають за потрібне внести до списку санкцій активи президента Туреччини, віцепрезидента країни, глав Міністерства національної оборони, зовнішньополітичного відомства, Мінфіну, Мінторгу та Міністерства енергетики та природних ресурсів.

Згідно з положеннями, передбачається введення санкцій щодо "будь-якої іноземної особи, яка продає або надає фінансову матеріальну чи технологічну допомогу" турецькій армії і заборону на надання США військової допомоги Анкарі, зокрема продаж Туреччині американських військових технологій і боєприпасів.

У документі також зазначені обмежувальні заходи проти турецького енергетичного сектора, які включають обмеження щодо іноземних фізичних і юридичних осіб, які "надають товари, послуги, технології, інформацію або надають іншу підтримку для внутрішнього (турецького – ред.) виробництва нафтопродуктів і природного газу для їхнього використання збройними силами країни".

Крім того, пропонується запровадити візові обмеження щодо представників турецького керівництва, а також застосувати проти Туреччини передбачені законом CAATSA ("Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій") обмеження за купівлю Анкарою російських зенітних ракетних систем (ЗРС) С-400.

За словами Ван Холлена, цей законопроєкт про санкції планується винести на розгляд Конгресу США, коли законодавці повернуться до роботи після парламентських канікул.

"Ми будемо вимагати негайного голосування, щоб ясно дати Туреччині зрозуміти, що вона мусить припинити свої воєнні дії, вивести своїх солдатів із зони, яка зазнала нападу, і зупинити трагічну загибель людей", – написав американський сентаор.

Читайте також: Штати не давали Туреччині "зелене світло" на операцію в Сирії — Помпео

Як повідомлялося, Туреччина уже розпочала наступ на територію, утримувану курдськими силами на північному сході Сирії. Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що мета Анкари - запобігти створенню "терористичного коридору" на кордоні Сирії й Туреччини. Турецькі війська планують створити безпечну зону, очищену від курдських повстанців, в якій також розмістяться сирійські біженці.

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявив, що Вашингтон не давав Туреччині згоди на здійснення військової операції проти курдських формувань на півночі Сирії.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-