Трамп обіцяє захищати курдів від Туреччини та підтримувати їх зброєю

Трамп обіцяє захищати курдів від Туреччини та підтримувати їх зброєю

Укрінформ
Президент США Дональд Трамп після свого рішення про негайне виведення військ із Сирії, яке може спричинити новий спалах конфлікту в регіоні, пообіцяв захистити сирійських курдів від загрози з боку Туреччини та продовжувати їхню підтримку зброєю.

Про це американський президент написав у вівторок у серії твітер-повідомлень.

"Ми очевидно в процесі виведення військ із Сирії, але в жодному разі ми не полишаємо курдів, які є надзвичайними людьми та чудовими бійцями. Так само наші відносини з Туреччиною, торговельним партнером і партнером по НАТО, є дуже гарними", - зауважив Трамп в одному з дописів.

Він зазначив, що Туреччина має велике курдське населення.

За його словами, в Анкарі "повною мірою усвідомлюють, що поки у нас залишаються 50 військових у цій частині Сирії, і поки вони не будуть виведені, будь-які несподівані чи недоречні бойові дії з боку Туреччини стануть руйнівними для їхньої економіки та їхньої дуже крихкої валюти".

Глава Білого дому також додав: "Ми допомагаємо курдам фінансово і зброєю".

Читайте також: Трамп пригрозив повністю знищити економіку Туреччини

Як повідомляв Укрінформ, напередодні президент США після розмови з президентом Туреччини, без консультацій з Пентагоном, Держдепартаментом, Радою нацбезпеки одноосібно заявив про виведення американських сил з північної та північно-східної частини Сирії. Він також повідомив, що передає контроль над цією територією Туреччині.

У цьому регіоні проживають сирійські курди, які є партнерами США в коаліції протистояння ІДІЛ. Саме курди були головним компонентом сухопутних сил проти ІД в операціях під проводом США. Водночас турецька сторона вважає курдів загрозою та перебуває з ними у стані збройного протистояння.

Рішення Трампа викликало новий скандал у США та обурення в офіційних колах Вашингтона, у тому числі в керівництві Республіканської партії в Конгресі Сполучених Штатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-