Європарламент оголосив шортлист премії Сахарова

Європарламент оголосив шортлист премії Сахарова

Укрінформ
Комітет закордонних справ та Комітет розвитку Європейського парламенту визначили трьох кандидатів серед 7 номінантів на отримання премії імені Андрія Сахарова у 2019 році.

«Короткий» список кандидатів було визначено шляхом таємного голосування, повідомляється на сайті Європарламенту.

«За результатами спільного голосування депутатів Комітету закордонних справ та Комітету розвитку у вівторок визначено фіналістів 2019 року на отримання премії імені Сахарова за свободу думки”, - йдеться в повідомленні.

Так, у списку кандидатів на премію:

- вбита у 2018 році бразильська політична активістка та правозахисниця Маріелла Франко; бразильський захисник довкілля Чіф Районі та захисник прав людини Клауделіс Сільва душ Сантуш;

- група з п’яти студентів з Кенії «Restorers», які захищають права жінок та дівчат;

- уйгурський економіст, який бореться за права уйгурської меншини в Китаї, Ільхам Тохті.

Читайте також: У Брюсселі вручили літературну премію ЄС - серед лауреатів уперше є українка

Таким чином, російський опозиціонер Олексій Навальний, кандидатура якого була висунута політичною групою Європейської народної партії, не потрапив до «короткого списку» та вибув із процесу визначення лауреата премії ім. Сахарова 2019 року.

Остаточно кандидатура лауреата премії ім. Сахарова буде визначена під час «Конференції президентів» (лідерів політичних груп) Європарламенту 24 жовтня. Вручення нагороди відбудеться під час урочистої церемонії у Страсбурзі 18 грудня.

Як повідомляв Укрінформ, у 2018 році премію Європарламенту "За свободу думки" імені Сахарова присудили політв’язню Олегу Сенцову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-