Справа МН17: родичам загиблих показали будівлю суворого режиму, де пройде суд

Справа МН17: родичам загиблих показали будівлю суворого режиму, де пройде суд

Укрінформ
Найближчим родичам загиблих у катастрофі боїнга МН17 провели екскурсію залами судового комплексу “Схіпхол”, де відбуватиметься розгляд справи МН17.

Про це член правління нідерландського фонду "Авіакатастрофа MH17" Піт Плуг, який втратив трьох родичів у трагедії, розповів кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Це не великий суд, і не всі рідні можуть бути присутніми на суді, лише найближчі родичі. Проте вони зможуть стежити за процесом через трансляцію. Судовий комплекс "Схіпхол" – будівля високої безпеки”, - розповів Плуг.

Він також сказав, що це будівля суворого режиму, яку не можна фотографувати.

Судовий комплекс "Схіпхол", що розташований за близько 50 км від Гааги, може вмістити близько тисячі осіб – учасників процесу, родичів загиблих, представників ЗМІ.

Символічно, що він знаходиться за кілька кілометрів від аеропорту "Схіпхол", з якого чотири роки тому вилетів "Боїнг-777", і поряд з яким відкрили національний меморіальний комплекс пам’яті жертв трагедії.

Читайте також: Парламент Нідерландів хоче розслідувати роль України у катастрофі MH17

Як повідомляв Укрінформ, суд щодо збиття боїнга МН17 почнеться 9 березня 2020 року.

19 червня 2019 року Міжнародна Спільна слідча група з розслідування катастрофи МН17 (JIT) також назвала імена чотирьох причетних до катастрофи МН17. Це, зокрема, Леонід Харченко – українець, який воював на боці "ДНР", Сергій Дубинський – полковник ГРУ Генерального штабу Збройних сил РФ, очільник "ГРУ ДНР", саме його вважають організатором бойового застосування установки; Олег Пулатов - підполковник запасу російських ПДВ, причетний до перевезення "Бука", який займався організацією охорони району падіння уламків збитого літака; Ігор Гіркін - відставний офіцер збройних сил РФ, колишній полковник ФСБ, активний учасник російської збройної агресії в Україні.

7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед тих, кого передала Україна, був і бойовик “ДНР” Володимир Цемах, який є фігурантом справи МН17.

Його дочка після цього заявляла, що вони з батьком повернулися на окуповану частину Донбасу.

Цемах — колишній начальник ППО в підконтрольному окупантам місті Сніжне. Україна звинуватила Цемаха у створенні терористичної групи. П'ятого вересня суд у Києві звільнив його під особисте зобов'язання. Перед обміном його допитали слідчі Міжнародної слідчої групи у справі про катастрофу "Боїнга".

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-