Лукашенко хоче налагодити відносини зі США, але не для

Лукашенко хоче налагодити відносини зі США, але не для "дружби проти Росії"

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко бачить перспективу в розвитку багатосторонніх відносин зі Сполученими Штатами Америки, виключаючи, що вони будуть спрямовані проти Росії.

Про це він сказав під час зустрічі з українськими журналістами, відповідаючи на запитання Укрінформу про можливі зміни конфігурацій у багатокутнику «Україна-Росія-США-Європа».

«Чому ми налагоджуємо відносини зі Сполученими Штатами? (США і Білорусь вирішили відновити свої дипломатичні представництва в Мінську і Вашингтоні на рівні послів після 11-річної перерви - ред.). Це найбільша країна, це дійсно імперія, яка впливає на всі процеси. Відповідно, чому ми з ними повинні мати погані відносини? І чому це має викликати у наших східних сусідів або, вірніше, влади, питання? Вони, влада, навчилися вкидати в ЗМІ якусь занепокоєність. З приводу, припустимо, наших відносин з Європою. Але якщо ви самі йдете туди, просите налагодити відносини, тому що в основі всього лежать торговельно-економічні відносини, чому до нас питання?» - зазначив Лукашенко.

Він нагадав, що доки Білорусь перебувала під санкціями США, Росія в цей час співпрацювала з ними. «І нас це абсолютно не напрягало. Чому це має когось напрягати в Росії? Ми ж не дружимо з Америкою проти Росії. Це виключено, подобається вам це чи ні. Це наша позиція, це моя позиція. У нас референдум був, і 4/5 наших громадян висловилися за дружні, добросусідські відносини з Росією. Тому ми не збираємося дружити проти Росії», - додав президент Білорусі.

За його словами, коли Білорусі було скрутно, її «крім Росії і Китаю більше ніхто не підтримав».

Читайте також: Лукашенко розповів, як при Януковичі Україна закривала йому небо для прольоту

«І коли ми обговорюємо питання розвитку відносин з тією ж Китайською Народною Республікою, і нам кажуть про необхідність стримування Китаю, я задаю своє питання: коли ви ввели проти нас санкції, закрили кордон і опустили «залізну завісу», хто нам допоміг? Китай. При цьому вони надали нам мільярдні інвестиції. І чого ви тепер хочете від нас? Ми не можемо зрадити свого союзника, який підставив нам плече. Якщо ж говорити про Росію, так, ми дуже економічно залежні від Російської Федерації. Куди не кинь, у нас найтісніші економічні зв'язки, ми не розірвали їх, ми критично залежимо по вуглеводнях від Росії. І я завжди кажу нашим західним партнерам: у нас не вийде розмова з вами, якщо вона йтиме в площині нашого вибору між Сходом і Заходом. Це наша позиція, ми самі визначатимемо, якими будуть наші відносини з Росією, Китаєм, Євросоюзом. І знаєте, там знаходить розуміння моя позиція, ще ніхто не образився...», - підсумував Лукашенко.

Як повідомлялося, 26 вересня президент Білорусі Олександр Лукашенко провів зустріч з представниками українських ЗМІ. На зустрічі з очільником білоруської держави був присутній і генеральний директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Олександр Харченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-