Джонсон запропонував винести вотум недовіри його уряду

Джонсон запропонував винести вотум недовіри його уряду

Укрінформ
Прем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон запропонував опозиції винести вотум недовіри його уряду, щоб провести дострокові вибори.

Із такою заявою британський прем’єр виступив під час засідання в Палаті громад 25 вересня, передає Радіо Свобода.

Джонсон наголосив, що настав час здійснити Brexit і розпочати об’єднання країни, розколотої після референдуму про вихід Британії з Євросоюзу.

Опозиційні партії закликали Джонсона піти у відставку 24 вересня. Це сталося відразу після того, як Верховний суд королівства визнав незаконним рішення уряду про призупинення роботи парламенту на п’ять тижнів. У постанові сказано, що рішення Джонсона, формально схвалене королевою, не має жодної юридичної сили і парламент може зібратися в будь-який момент. Парламент зібрався вже наступного дня.

Представники опозиції 25 вересня різко розкритикували Джонсона, звинувативши його в неповазі до демократії і до королеви. Однак опозиційні лейбористи не поспішають висловлювати Джонсону вотум недовіри. Спочатку вони хочуть домогтися відстрочки виходу Британії з ЄС. Джонсон обіцяє здійснити його 31 жовтня.

Читайте також: Парламент Британії поновив роботу - генпрокурор закликає до дострокових виборів

Примусові канікули почалися в ніч на 10 вересня. Блокування парламенту було спрямовано на те, щоб не залишити депутатам часу для ефективної протидії сценарію "жорсткого" Brexit, вважають експерти.

Однак раніше парламенту вдалося зробити низку кроків із запобігання Brexit без угоди з Євросоюзом. Зокрема, 9 вересня Єлизавета II підписала закон, який має позбавити британський уряд права здійснити "жорсткий" Brexit без схвалення законодавців. Згідно з ним, уряд має постаратися досягти нової угоди з ЄС на засіданні Європейської Ради 18 жовтня. Якщо до кінця жовтня не вдасться домовитися з Брюсселем, то Джонсон має попросити у Брюсселя відстрочку на три місяці — до 31 січня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-