Суд визнав експрезидента Румунії агентом комуністичної спецслужби

Суд визнав експрезидента Румунії агентом комуністичної спецслужби

Укрінформ
Бухарестський апеляційний суд встановив, що колишній президент Румунії Траян Басеску працював інформатором таємної поліції комуністичної епохи.

Про це повідомляє Balkan Insight.

"Колишній президент Румунії Траян Басеску працював інформатором у таємній поліції комуністичної епохи - Секурітату", - йдеться у повідомленні.

Суд підтвердив висновок розслідування, проведеного раніше Національною радою з вивчення архівів таємної поліції (CNSAS). Басеску заперечує ці звинувачення та заявляє, що подасть апеляцію.

"Я приймаю вирок суду таким, яким він є. Я буду оскаржувати його у вищій інстанції", - сказав політик після оприлюднення рішення суду.

У червні цього року було розпочато судовий розгляд у справі Басеску, який був президентом Румунії у період між 2004 та 2014 роками, за звинуваченнями у співпраці з політичною поліцією під час існування комуністичного режиму з 1948 по 1989 рік.

Читайте також: Голуби-шпигуни та «акустичне кошеня»: ЦРУ розсекретило документи часів холодної війни

Згідно з документами румунської розвідки та CNSAS, комуністи завербували Басеску у 1972 році, коли він був студентом академії військово-морського флоту.

Його досьє знищили у 1979 році після того, як Басеску приєднався до лав правлячої Комуністичної партії Румунії.

Але CNSAS виявила записи, написані рукою Басеску, в яких ідеться, що він повідомляв інформацію про своїх колег по навчанню та іноземців, з якими зустрічався під час професійної діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-