Дуда і Штайнмайєр відкрили меморіальні заходи з нагоди 80-річчя початку Другої світової

Дуда і Штайнмайєр відкрили меморіальні заходи з нагоди 80-річчя початку Другої світової

Укрінформ
Президенти Польщі і Німеччини Анджей Дуда і Франк-Вальтер Штайнмайєр відвідали о 5 ранку місто Вєлунь у центрі Польщі, яке першим зазнало удару гітлерівської авіації 1 вересня 1939 року, відкриваючи пам’ятні заходи з відзначення 80-річчя початку Другої світової.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Це був нормальний світ, який був знищений всупереч міжнародному праву, Гаазькій конвенції, це був воєнний злочин”,- заявив Дуда.

Він додав, що воєнний злочин у Вєлуні показав, що це буде тотальна війна без жодних принципів, війна на знищення.

Президент Польщі подякував німецькому колезі Штайнмайєру за присутність у Вєлуні, що засвідчує визнання провини німецького народу за злочини гітлерівської Німеччини.

У свою чергу, Штайнмайєр підкреслив, що ці драматичні події мають залишатися у пам’яті і серцях, оскільки тоді в один момент було знищено польсько-німецьке сусідство.

“Як президент Німеччини хочу вас запевнити, що ми не забудемо, завжди про це пам’ятатимемо і приймемо на себе відповідальність, яку піднесла нам історія”,- наголосив президент Німеччини.

Німецькою і польською мовою він підкреслив, що схиляє голову перед жертвами атаки на Вєлунь, і польськими жертвами німецької тиранії і просить пробачення за це.

Читайте також: 80 років від початку Другої світової: Більше 20 президентів приїдуть до Варшави

Поряд з пам’ятними заходами у Вєлуні, початок Другої світової війни о п’ятій ранку на гданському півострові Вестерплатте відзначили глава польського уряду Матеуш Моравецький та маршал Сенату Станіслав Карчевський.

Основні меморіальні заходи з нагоди 80-річчя початку Другої світової війни відбудуться опівдні у центрі Варшави біля Могили Невідомого солдата. Свої промови там виголосять Дуда і Штайнмайєр. Участь у заходах візьмут візьмуть близько 250-ти гостей, 40 офіційних делегацій і, зокрема, майже 20-ть глав держав, серед них і Президент України Володимир Зеленський.

Президент України після учорашнього офіційного візиту до Польщі сьогодні проведе низку двосторонніх переговорів з лідерами інших країн, зокрема президентами Грузії, Литви, Болгарії, Чорногорії, віце-президентом США та прем’єр-міністром Бельгії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-