У Нідерландах лікаря судять за евтаназію

У Нідерландах лікаря судять за евтаназію

Укрінформ
У Нідерландах судять лікаря, який три роки тому здійснив процедуру евтаназії 74-річній жінці із деменцією.

Про це повідомляє DutchNews.

“Лікар, який зробив евтаназію пацієнтці із важкою деменцією, має бути визнаний винним у вбивстві, але без призначення покарання”, - заявили у прокуратурі в Гаазі.

Лікаря з притулку для літніх людей закидають порушення закону про евтаназію. Зокрема, нібито є свідчення, що 74-річна жінка із деменцією не була впевнена у своєму рішенні і згодом передумала вмирати.

Читайте також: Нідерланди хочуть перевірити конфіденційність користувачів Windows

Зазначається, що суд не сумнівається у добрих намірах лікаря, однак, за словами представника прокуратури в суді, головне у цій ситуації те, що лікар має брати активну участь у дискусії з пацієнтом і на 100% бути впевненим у його бажанні померти.

"Це справа, яка впливає на всю країну, і яка розділила країну", - заявив прокурор.

Водночас лікарка заявила, що вона тричі говорила з пацієнткою і та озвучила їй своє бажання померти. Пацієнтка не пам’ятала своє життя і не впізнавала свого чоловіка. Її дочка заявила суду в письмовій заяві, що не сумнівається, що її матір хотіла померти.

"Лікар звільнив мою матір із психіатричної в'язниці, в якій вона опинилася", - написала донька пацієнтки.

Читайте також: У Нідерландах чоловік отримав реальне покарання за віртуальні погрози політику у Facebook

Як повідомлялося, евтаназія є законною в Нідерландах при дотриманні суворих умов. Наприклад, пацієнт відчуває нестерпний біль, але лікар має бути впевнений, що пацієнт робить усвідомлений вибір. Необхідна також думка другого лікаря.

З часу легалізації евтаназії у 2002 році в країні було зареєстровано ряд суперечливих випадків. Евтаназію людям з важкою деменцією роблять рідко, торік було два таких випадки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-