На військовій базі РФ вибухнув ядерний реактор — норвезький експерт

На військовій базі РФ вибухнув ядерний реактор — норвезький експерт

Укрінформ
На російській військовій базі в Архангельській області 8 серпня вибухнув ядерний реактор, а не ракета, як стверджує російська влада.

Про це заявив Нілс Бомер, керівник відділу досліджень та розвитку норвезького агентства, яке здійснює виведення ядерних об’єктів з експлуатації, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, після вибуху в повітря потрапили ізотопи барію, стронцію та лантану.

"Наявність продуктів розпаду, таких як барій та стронцій, відбувається від ядерної ланцюгової реакції. Це доказ того, що вибухнув ядерний реактор", - вважає Бомер.

Читайте також: Вибух під Архангельськом: у РФ розповіли про склад радіоактивної хмари

Про вибух в Архангельській області Росії стало відомо 8 серпня. Уночі 10 серпня російська державна корпорація "Росатом" заявила, що під час випробувань вибухнула ракета, у двигуні якої використовувалося радіоактивне ізотопне джерело живлення. Міністерство оборони Росії в першому повідомленні стверджувало, що в атмосферу не потрапили шкідливі речовини.

При цьому відділ цивільного захисту адміністрації міста Сєвєродвінськ повідомив, що розташовані в межах міста датчики зафіксували короткочасне підвищення радіаційного фону.

Про стрибок радіації після події повідомляли в адміністрації міста Сєвєродвінськ, але згодом мерія видалила повідомлення.

Внаслідок вибуху загинули щонайменше п'ятеро людей.

На зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном 19 серпня російський лідер Володимир Путін заявив, що підвищення радіаційного фону та загрози через аварію на військовому полігоні під Сєвєродвінськом немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-