Ізраїль може анексувати частину Західного берега річки Йордан - посол США

Ізраїль може анексувати частину Західного берега річки Йордан - посол США

Укрінформ
Ізраїль має право зберегти за собою частину Західного берега річки Йордан.

Про це заявив Девід Фрідман в інтерв'ю The New York Times.

"Я вважаю, що Ізраїль має право зберегти за собою частину Західного берега Йордану", - заявив посол США в Ізраїлі Девід Фрідман в інтерв'ю, опублікованому в суботу, 8 червня.

При цьому дипломат нічого не сказав про можливу реакцію Вашингтона на подібний крок з боку Ізраїлю.

Читайте також: США підтримали авіаудари Ізраїлю в Сирії - ЗМІ

Заява Фрідмана пролунала на тлі підготовки адміністрацією президента США плану врегулювання конфлікту на Близькому Сході. Офіційний Вашингтон поки не назвав дату оприлюднення цього документа. Лідери палестинців виступають проти переговорів з американською владою відтоді, як президент США Дональд Трамп заявив про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю та оголосив про перенесення посольства з Тель-Авіва в грудні 2017 року.

Читайте також: Ізраїль потрапив в демократичну пастку - і нічого...

У квітні, перед виборами в ізраїльський парламент, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що розглядає можливість анексії областей з єврейськими поселеннями на Західному березі річки Йордан. На відміну від Голанських висот і Східного Єрусалима, які Ізраїль захопив у ході Шестиденної війни проти коаліції арабських держав у 1967 році й пізніше анексував, він досі не поширив свій суверенітет на єврейські поселення Західного берега, де проживають понад 400 000 чоловік.

Читайте також: В Єрусалимі сталися сутички між палестинцями та ізраїльською поліцією

Організація визволення Палестини (ОВП) і радикальний ісламістський рух ХАМАС виступили з критикою висловлювань Фрідмана. Так, генеральний секретар виконкому ОВП Саїб Ерекат назвав можливий подібний крок з боку Ізраїлю "військовим злочином", посилаючись на міжнародне право.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-