Євросоюз закликав Молдову до стриманості та продовження реформ

Євросоюз закликав Молдову до стриманості та продовження реформ

Укрінформ
У світлі останніх подій у Молдові, Євросоюз нагадав про необхідність продовжувати демократичні реформи в цій країні та закликав всі залучені сторони до спокою та стриманості.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, яку поширено на сайті Служби зовнішніх дій Євросоюзу.

«Парламент Республіки Молдова зустрівся сьогодні, щоб прийняти рішення щодо урядової коаліції. Після рішень, прийнятих Парламентом, а також у світлі наступних за цим подій Європейський Союз закликає до спокою та стриманості. Демократично обрані представники мають знайти можливість просування вперед для Республіки Молдова шляхом діалогу», - йдеться у заяві речника ЄС.

Читайте також: Додон заявляє про спроби "розхитати" ситуацію в Молдові

Як наголошується у документі, Європейський Союз очікує від Молдови, яка є країною, асоційованою з ЄС, поваги верховенство права та гарантування демократії, відповідно до ключових принципів амбітної двосторонньої Угоди про асоціацію.

ЄС підтвердив зобов’язання співпрацювати з Республікою Молдова над реалізацією процесу рішучих реформ в інтересах країни, особливо у тому, що стосується боротьби з корупцією та відповідними інтересами, у забезпеченні незалежності судової системи та у деполітизації державних інституцій.

Читайте також: Парламент Молдови прийняв декларацію, в якій визнає країну "захопленою"

«Партнерство Європейського Союзу з Республікою Молдова сфокусовано на досягнені відчутних переваг для громадян Молдови. У цьому дусі, Європейський Союз залишається готовим надалі підтримувати реформи, які є основою Угоди про асоціацію між нами», - йдеться у заяві ЄС.

Як відомо, за результатами парламентських виборів, які пройшли в Молдові 24 лютого, до парламенту увійшли Партія соціалістів (35 мандатів з 101), Демократична партія (30), політичний блок «ACUM» (Зараз) (26), партія «Шора» (7) і три незалежні кандидати.

Читайте також: Парламент Молдови затвердив нового прем'єра

Декількома годинами раніше Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, ухвал і законодавчих актів, аргументувавши це тим, що передбачений законом термін формування парламентської коаліції закінчився 8 червня. Однак президент країни Ігор Додон відмовився розпускати парламент, заявивши, що це його право, а не обов'язок, і готується прийняти присягу нового уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-