Молдова йде на дострокові парламентські вибори — Додон

Молдова йде на дострокові парламентські вибори — Додон

Укрінформ
Президент Молдови Ігор Додон вважає, що, швидше за все, в країні пройдуть дострокові парламентські вибори, тому що Партія соціалістів і політичний блок "ACUM" не досягли консенсусу з питання формування коаліції.

Про це глава Молдови заявив за підсумками засідання Республіканської ради Партії соціалістів, що відбулося в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

"Всім відомо, що Партія соціалістів запропонувала політичному блоку "ACUM" створити парламентську коаліцію. Були й офіційні, і неофіційні переговори між представниками двох політичних сил, але ми побачили, що блок залишився на тих самих позиціях: вони не готові проголосувати за лідера соціалістів на посаду спікера, не готові надати Партії соціалістів кілька міністерств, а також не згодні з поверненням повноважень президенту. Таким чином, ми не можемо створити коаліцію з блоком "ACUM", а, швидше за все, підемо на дострокові вибори", - зазначив Додон.

Стосовно можливої коаліції з Демократичною партією, президент заявив, що це питання соціалістами не розглядається. "Ще в квітні ми чітко заявили: або коаліцію з правими, або дострокові вибори. Створення коаліції з Демпартією нами не розглядається", - наголосив президент.

Тим часом, Конституційний суд Молдови виніс вердикт про те, що максимальний строк для затвердження нового уряду закінчується в п'ятницю, 7 червня, після чого президент має право розпустити парламент і призначити дострокові вибори. Вердикт аргументований тим, що відлік 90 днів ведеться не з дня першого засідання парламенту (21 березня), а з дня визнання виборів такими, що відбулися, тобто від 9 березня нинішнього року.

Читайте також: У Молдові виступають проти дострокових виборів - мітингувальники оточили парламент

Кілька годин тому перед будинком парламенту Молдови пройшов багатотисячний мітинг прихильників Демократичної партії, які виступають проти дострокових виборів.

Як відомо, за результатами парламентських виборів, які пройшли в Молдові 24 лютого, в новий парламент увійшли Партія соціалістів (35 мандатів зі 101), Демократична партія (30), політичний блок "ACUM" (Зараз) (26), партія "Шора" (7) і три незалежні кандидати. Для створення парламентської більшості і подальшого затвердження уряду необхідні голоси як мінімум 51 депутата.

Згідно із законодавством, якщо протягом трьох місяців після початку роботи парламенту нового скликання (відлік йде від 21 березня) коаліція не створюється, то президент має право розпустити парламент і призначити дострокові вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-