Іспанський суд призупинив перепоховання екс-диктатора Франко

Іспанський суд призупинив перепоховання екс-диктатора Франко

Укрінформ
Верховний cуд Іспанії скасував рішення уряду про перепоховання колишнього диктатора Франсіско Франко.

Про це повідомляє AFP.

"Верховний суд Іспанії у вівторок призупинив ексгумацію останків диктатора Франсіско Франко. Суд повернеться до цього питання восени 2019 року, після розгляду апеляції сім'ї диктатора щодо його перепоховання", - йдеться в повідомленні.

У заяві суду йдеться про "одностайне" рішення призупинити ексгумацію, щоб уникнути "шкоди", якої може бути заподіяно, якщо після розгляду апеляції родичів суд ухвалить рішення, що останки диктатора не мають бути перепоховані.

Соціалістичний уряд Іспанії планував перемістити останки з розкішного мавзолею під Мадридом у більш стриманий державний пантеон. Онуки диктатора раніше заявили, що схвалять ексгумацію лише за умови перепоховання останків у сімейному склепі - в крипті мадридського кафедрального собору Богородиці Альмудени. Однак міністр юстиції підкреслила, що цього уряд Іспанії не допустить, і якщо родичі не запропонують альтернативу, то влада сама вибере нове місце поховання для Франко.

Прем'єр-міністр країни Педро Санчес, який прийшов до влади в червні цього року, заявляв, що перепоховання Франко допоможе примирити іспанців у їхньому ставленні до минулого.

Читайте також: В Іспанії ченці не дають перепоховати Франко, влада погрожує судом

Як повідомлялося, генерал Франко прийшов до влади 1939 року. Він підняв заколот проти уряду "Народного фронту", створеного соціалістами, комуністами і лівими лібералами, переміг його в трирічній громадянській війні й ліквідував Іспанську республіку. Франко, який встановив правий авторитарний режим і поєднував посади глави держави, уряду і верховного головнокомандувача, носив титул "каудильйо" (вождь, ватажок) і керував країною до своєї смерті в 1975 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-