США не будуть висувати Ассанжу нові обвинувачення - Politico

США не будуть висувати Ассанжу нові обвинувачення - Politico

Укрінформ
США не будуть висувати нові обвинувачення засновнику WikilLeaks Джуліану Ассанжу за його роль в розкритті засекречених документів ЦРУ.

Про це повідомляє Politico з посиланням на знайомі зі справою джерела.

«Міністерство юстиції вирішило не обвинувачувати Джуліана Ассанжа за його роль у викритті деяких з найбільш секретних шпигунських інструментів ЦРУ», - йдеться в повідомленні.

Таке рішення здивувало експертів з національної безпеки і деяких колишніх посадових осіб США, з огляду на нещодавнє рішення прокуратури переслідувати засновника WikiLeaks за новими обвинуваченнями в шпигунстві.

Як зазначає видання, в Мін'юсті США змушені піти на такий крок через кількох факторів, зокрема тому, що судові засідання, пов'язані з новими обвинуваченнями Ассанжу, несуть загрозу для розкриття ще більш засекреченої інформації ЦРУ.

Слідство, як відомо, ніколи не визнавало справжність документів, оприлюднених WikiLeaks.

Раніше в США планували висунути Ассанжу додаткові обвинувачення ще за 17 пунктами. Нові обвинувачення мали бути пов'язані з незаконним отриманням та опублікуванням даних, що мають відношення до оборони США.

Читайте також: Британці готові екстрадувати Ассанжа до США

Ассанж був заарештований 11 квітня після семи років, проведених в посольстві Еквадору в Лондоні. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів в британській в'язниці за порушення умов звільнення під заставу. Сполучені Штати домагаються видачі Британією Ассанжа за обвинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема, імен засекречених джерел, а також у змові з екс-аналітиком армії рядовим Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації.

30 травня 47-річний засновник WikilLeaks мав з'явитися на допит у справі про його екстрадицію в США. Але британська влада відклали слухання через те, що Ассанж виявився фізично занадто слабким, щоб брати участь у суді по відеозв'язку. Адвокат Ассанжа повідомив, що його переведено до тюремної лікарні. Нове слухання призначено на 12 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-