США направляють авіаносне угруповання для протидії Ірану

США направляють авіаносне угруповання для протидії Ірану

Укрінформ
Вашингтон направляє авіаносне ударне угруповання на чолі з авіаносцем "Авраам Лінкольн" і тактичну групу бомбардувальників в регіон Центрального командування ЗС США.

Про це заявив радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон, повідомляє DW.

"Цей крок покликаний продемонструвати, що Сполучені Штати готові дати "безкомпромісну відповідь" на будь-яке зазіхання на свої інтереси або інтереси своїх союзників у близькосхідному регіоні", - заявив Болтон.

Він підкреслив, що США "не прагнуть до війни з іранським режимом", однак готові відреагувати на будь-який напад Корпусу вартових ісламської революції або регулярних військ сил Ірану.

Тегеран у свою чергу пообіцяв мобілізувати всі ресурси, в тому числі використовувати сірий ринок для продажу нафти, з метою подолання наслідків від санкцій США. Як заявив заступник міністра нафти з міжнародних і торговельних питань Хосейн Амір Заманінія, мова йде про відповідь на обмежувальні заходи, які Іран вважає "нечесними і незаконними".

Як відомо, відносини між Вашингтоном і Тегераном загострилися після виходу президента США Дональда Трампа з міжнародного ядерного договору з Іраном в травні минулого року і відновлення ним жорстких антиіранських санкцій в листопаді 2018 року.

Читайте також: Іран продає нафту на "сірому ринку", щоб обійти санкції

В США заявили, що санкції проти Ірану будуть зберігатися, поки Тегеран не виконає вимоги, що включають припинення підтримки тероризму, військове участь в Сирії, а також повне згортання і ракетних програм.

Тоді ж державний секретар США Майк Помпео офіційно назвав перелік з восьми країн, яким США зробили тимчасове виключення для закупівлі нафти в Ірані на тлі відновлення всіх санкцій проти Тегерана.

2 травня 2019 року набрав чинності оновлений санкційний режим, яким США припинило дію всіх винятків, які дозволяли деяким країнам закуповувати іранську нафту. Але 4 травня США продовжили виключення для трьох проектів в Ірані: дослідницького реактора в Араку, заводу по збагаченню урану в Фордо, а також атомної електростанції «Бушер». Термін їх дії встановили на 90 днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-