Референдум у Єгипті: діючий президент зможе керувати країною до 2030

Референдум у Єгипті: діючий президент зможе керувати країною до 2030

Укрінформ
На референдумі у Єгипті громадяни більшістю голосів підтримали зміни до конституції, які передбачають розширення повноважень президента Абделя Фаттаха ас-Сісі.

Про це повідомляє DW.

"Згідно з оприлюдненими ввечері вівторка, 23 квітня, результатами триденного референдуму близько 89 відсотків тих, хто проголосував, схвалили збільшення повноважень чинного глави держави", - йдеться у повідомленні.

Водночас зазначається, що 11 відсотків учасників референдуму проголосували проти додаткових повноважень для ас-Сісі.

За даними глави Національної виборчої комісії Лашина Ібрагіма, явка на референдумі становила понад 44 відсотки. Загалом у Єгипті право голосу мають близько 62 мільйонів громадян.

Глава відомства також наголосив на "демократичному" характері волевиявлення.

Натомість представники правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) вказали на "невільні й протиправні умови" під час проведення референдуму. Правозахисники також висловили побоювання щодо подальшого погіршення ситуації з правами людини в країні. У HRW переконані, що зміни до конституції за результатами волевиявлення лише "посилять утиски" та призведуть до ще більшого авторитаризму у країні.

Сам ас-Сісі у Twitter подякував громадянам за довіру та підтримку.

Схвалені парламентом поправки вносяться до майже 20 статей Основного закону Єгипту. Серед іншого передбачається збільшення терміну президентства з чотирьох до шести років. Тобто, нинішній термін 64-річного ас-Сісі завершиться 2024 року. Крім того, нововведення дозволяють чинному президентові висувати свою кандидатуру на виборах і на третій термін. Потенційно це дозволить ас-Сісі очолювати країну до 2030 року. Крім того, зросте й вплив президента на сферу юстиції.

Читайте також: У Єгипті розпочався референдум щодо зміни конституції

Більш того, зміни до конституції значно розширюють повноваження військових. Приміром, відтепер цивільні громадяни можуть постати перед військовими трибуналами.

Як відомо, 2013 року армія на чолі з ас-Сісі повалила першого демократично обраного президента Єгипту - ісламіста Мухаммеда Мурсі. Наступного року ас-Сісі обрали президентом. Тоді за нього проголосувало понад 90 відсотків виборців. Приблизно з таким самим результатом ас-Сісі переобрали 2018 року.

Фото: uprom.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-