Польські вчителі досі страйкують - акції проходять у 22 містах

Польські вчителі досі страйкують - акції проходять у 22 містах

Укрінформ
У 22-х містах Польщі у вівторок відбуваються акції протесту вчителів з вимогою підняти зарплати та змінити підхід до системи освіти у країні.

У Варшаві багатотисячна акція триває під міністерством національної освіти РП, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ми сьогодні нічого не завершуємо. Ми перебуваємо у фазі страйку, страйку за гідність вчителя, працівника освіти”,- заявив на акції протесту під міністерством національної освіти РП голова Об’єднання польських вчителів (ZNP) Славомір Броняж.

Він зазначив, що освітяни не хочуть політизації проблеми, а лише гідних умов праці та відповідної зарплати.

Броняж підкреслив, що вимоги учителів є незмінними і вони очікують на позицію уряду з цього приводу. Він також подякував батькам, місцевій владі та усім тим, хто розуміє проблеми вчителів і те, що ця ситуація викликає значні емоції у польському суспільстві.

Читайте також: У Греції теж страйкують вчителі

Крім Варшави, акції протесту вчителів відбуваються у Вроцлаві, Кракові, Щецині, Білостоці та багатьох інших містах.

Як інформувалося, профспілки освітян пропонують владі підвищити зарплату вчителям з січня на 5%, на 9,6% - з вересня, а чергові додаткові 5% до зарплати мали б виплачуватися з жовтня, листопада та грудня. Утім, уряд не пристав на ці пропозиції польських освітян. Натомість, польська влада пропонує суттєво підвищити зарплати вчителям з вересня 2020 року, що розтягнулося б на 2-3 роки. Уряд Польщі також закликає вчителів припинити страйк, наголошуючи, що його продовження може поставити під загрозу проведення випускних екзаменів у школах.

Безстроковий страйк вчителів у Польщі триває з 8 квітня, до якого тоді приєдналося майже 80% польських шкіл. Згодом, з понад 15-ти тисяч шкіл дві тисячі припинила страйк. Паралельно, з 10 квітня упродовж кількох днів у школах відбувалися екзамени восьмикласників, які приймали директори шкіл та залучені ззовні волонтери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-