Звіт Мюллера: Килимник намагався втілити “мирний план” з Януковичем до літа 2018

Звіт Мюллера: Килимник намагався втілити “мирний план” з Януковичем до літа 2018

Укрінформ
Російський розвідник Костянтин Килимник із допомогою екс-голови кампанії Трампа Пола Манафорта намагався добитися втілення свого “мирного плану” зі створення автономної республіки на чолі з Януковичем на окупованому Донбасі аж до літа 2018-го року.

Про це йдеться в опублікованому у четвер, 18 квітня, повному тексті доповіді спецпрокурора Роберта Мюллера щодо втручання Росії у президентські вибори у США 2016-го року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У листі від 8 грудня 2016 року, який Манафорт підтвердив, що читав, Килимник писав: “Все, що потрібно для початку втілення (мирного плану - ред.), це лише аби ДТ легенько підморгнув, чи дав знак” - вірогідно маючи на увазі Дональда Трампа - “і уповноважив вас бути “спеціальним представником” та керувати цим процесом”, - йдеться у документі.

Килимник переконував Манафорта, що, маючи такі повноваження, він “міг би почати процес, і протягом 10 днів відвідати Росію”, а Янукович гарантував прийом на “найвищому рівні”.

“Таким чином ДТ (Дональд Трамп - ред.) міг би досягти миру в Україні вже за декілька місяців після інавгурації”, - цитується у звіті лист Килимника Манафорту від 8 грудня 2016 року.

Читайте також: У звіті Мюллера розповіли про плани РФ щодо Януковича та Донбасу

Манафорт та Килимник продовжували спроби реалізувати “мирний план” аж до літа 2018-го року. Так, згідно зі звітом Мюллера, Манафорт замовляв соціологічне опитування в Україні для перевірки суспільних настроїв щодо “плану”.

“На початку 2018 року Манафорт передав соціологічній фірмі, яку давно знав, три сторінки опису плану Килимника для розробки опитування в Україні, працював з Килимником над розробкою питань для нього”, - йдеться у звіті.

В описі, надісланому соціологам, йшлося про те, щоб “президент США Дональд Трамп висловив підтримку Автономній Республіці Донбасу та Януковичу у ролі Прем’єр-міністра”, а також про низку питань щодо можливої ролі Януковича у вирішенні конфлікту на Донбасі. Серед інших питань були також заміри президентських симпатій перед виборами 2019 року.

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер додає, що не знайшов доказів, що Манафорт передав “мирний план” виборчій кампанії Трампа або пізніше його президентській адміністрації. Водночас, Килимник “продовжував спроби промотувати свій мирний план у виконавчій гілці влади США аж до літа 2018 року”.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 18 квітня, Міністерство юстиції США виставило у відкритому доступі всі матеріали розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера щодо втручання Росії у президентські вибори в США.

Президент США Дональд Трамп у цьому зв'язку розмістив у своєму Twitter стилізоване під відомий серіал "Гра престолів" зображення із написом: "Змови немає. Втручання (в розслідування - ред.) немає. Для ненависників і радикальних лівих демократів - гра закінчена".

Тим часом, демократи в Конгресі США вимагають слухань зі спецпрокурором Робертом Мюллером щодо російської справи. Зокрема, з такою заявою виступили спікер Палати представників Ненсі Пелосі та лідер демократичної меншості в Сенаті Чак Шумер. Голова Юридичного комітету нижньої палати Конгресу США Джері Надлер у цьому зв'язку повідомив, що вже викликав Мюллера на слухання в комітет.

Водночас, генпрокурор США Вільям Барр заявив, що не заперечує виступам Роберта Мюллера в Конгресі США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-